Притеснително: UV лампите за изпичане на гел лак могат да доведат до рак?

Притеснително: UV лампите за изпичане на гел лак могат да доведат до рак?
A A+ A++ A

Лампите с ултравиолетови лъчи, предназначени за изпичане на гел лакове, могат да доведат до рак, показва ново проучване, проведено от учени в Калифорнийския университет, цитирано от “Бизнес тудей". В изследването се посочва, че лампите могат да променят ДНК-то на клетките при човека.

Гел лакът става все по популярен сред дамите, а причината за това е, че е по-издръжлив на външни фактори. UV лампите са широко разпространени в салоните за красота. Те втвърдяват химикалите, намиращи се в гел лаковете и по този начин съхненето отнема само няколко минути.

Изследването показва, че този вид лампи с ултравиолетова светлина представляват по-голяма заплаха за общественото здраве, отколкото се е смятало досега.

"Доколкото ни е известно, все още никой не е изследвал тези устройства и има малко данни за това как те влияят на човешките клетки", каза Людмил Александров, професор по биоинженерство в университета и автор на изследването, предаде bTV.

Учените са разгледали три клетъчни линии: кератиноцитите на човешка кожа, фибробластите на препуциума и фибробластите.

Проучването е показало, че на една 20-минутна сесия с ултравиолетова светлина са загинали от 20 до 30% от изложените клетки (човешки и миши). Междувременно около 65% до 70% от клетките умират след три 20-минутни сесии.

ДНК мутации

Останалите клетки пък претърпяват ДНК мутации, които наподобяват тези на рак на кожата.

"Първо забелязахме, че ДНК-то се уврежда. Някои от ДНК мутациите не се възстановяват, а с времето и повечето излагане на ултравиолетова светлина, те започват да се увреждат все повече", каза Александров.

Според него е установена и митохондриална дисфункция, която още повече води до мутации.

“Разгледахме пациенти с рак на кожата и виждаме абсолютно същите модели на мутации, като при тези, използвали UV лампи", каза той.

Екипът на изследването посочва, че експерименталните резултати и предишните доказателства сочат силно радиацията от UV лампите за лак за нокти като потенциална причина за рак, както и че те са подобни на солариумите, които могат да увеличат ранната поява на рак на кожата.

Учените предупреждават, че е необходимо по-дълго епидемиологично проучване, за да се каже категорично, че използването на устройства за UV сушене води до повишен риск от рак на кожата, въпреки че може да е нужно десетилетие, преди такова изследване да бъде завършено и впоследствие да информира обществеността.

#маникюр

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Акценти