Служители от евроинституциите готвят стачка заради намаления бюджет

Служители от евроинституциите готвят стачка заради намаления бюджет
Ако стачката на 9 ноември не промени позицията на страните от ЕС за административните разходи, профсъюзите планират протест и за 16 ноември. Снимка: ЕПА
A A+ A++ A

Основните съюзи, представляващи служителите на институциите на Европейския съюз, призоваха за стачка на 9 ноември срещу призивите на някои държави-членки да се намали администрацията и разходите за нея през следващия бюджетен период 2014 - 2020 г., съобщи „Уолстрийт джърнъл".

Дебатите за седемгодишната бюджетна рамка на ЕС вече започнаха, като някои държави-членки настояват за минимално или никакво увеличаване на общите средства, информира „Дневник".

Според някои от тях за администрацията на ЕС трябва да бъдат отделени не 63 млрд. евро, както предложи Европейската комисия, а 48 млрд. евро за седемгодишния период.

Такива съкращения ще направят невъзможно доброто изпълнение на функциите на институциите, заяви Феликс Джерадън, преводач в Съвета на ЕС и зам.-генерален секретар на един от синдикатите в Брюксел, който представлява служители от всички институции.

По думите му около 90% от служителите в Съвета ще излязат по улиците следващия четвъртък, като представителите на Еврокомисията ще са по-малко.

Служителите на Европейския парламент в момента планират само общо събрание, но ще продължат работа.

Според Джерадън стачката на еврослужителите вероятно няма да се приеме добре от държавите-членки и от някои европейци, но подчерта, че и те изтърпяват проблемите на кризата.

Средствата за администрацията се замразяват вече няколко години, което доведе до съкращаване на привилегиите на служителите им. Освен това комисията предложи съкращаване на персонала с 5%, и то в момент, когато работата за тях става все повече.

По тази причина, ако стачката на 9 ноември не промени позицията на страните от ЕС за административните разходи, профсъюзите планират протест и за 16 ноември.

„Надяваме се, че няма да се наложи да организираме и друг ден със стачки", заяви Джерадън, но предупреди, че ако все пак се наложи, еврослужителите са готови да се борят за правата си.

#Европейския съюз #служители #бюджет #администрация #профсъюзи #ЕС #ЕК #Европейска комисия #държави-членки #говорител #Съвет на ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"