Дания заяви подкрепа за членството на България в Шенген

Дания заяви подкрепа за членството на България в Шенген
Председателят на датския парламент Могенс Люкетофт се срещна с българския си колега Цецка Цачева по време на официално посещение в България. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Дания е категорична, че България е изпълнила всички критерии за членство в Шенген, обяви председателят на парламента на кралството Могенс Люкетофт.

„Надявам се този въпрос да бъде решен много скоро. Позицията на Дания е много ясна. Считаме, че България е изпълнила критериите за Шенген и трябва да приложим политиките на ЕС съгласно критериите, които сме приели и въвели заедно," заяви Могенс Люкетофт пред българския си колега Цецка Цачева.

Председателят на датския парламент е на официално посещение в България, предаде БГНЕС.

Темата за присъединяването на България към Шенгенското пространство бе в центъра на разговора между Могенс Люкетофт и Цецка Цачева в София.

Двамата са обсъдили и актуални въпроси за състоянието на ЕС и отговорността на държавите да спазват строга финансова дисциплина.

Гостът от Дания споделил с Цецка Цачева, че България е остров на стабилността на Балканите, но успоредно със строгите финансови правила трябва да се осигурят политики, които да водят до растеж.

„Това може да се постигне чрез програми за заетостта, преодоляване на безработицата и конкурентоспособни политика, така че нашата страна да бъде привлекателна за чуждестранни инвеститори," посочи председателят на българското Народно събрание.

#Дания #България #Шенген #Могенс Люкетофт #Цецка Цачева #председател на НС #Народно събрание #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници