Прокурор Джамбазов озадачен от оправдателната присъда на Николай Цонев

Прокурор Джамбазов озадачен от оправдателната присъда на Николай Цонев
Зам.-градският прокурор на София Божидар Джамбазов призна, че е озадачен от оправдателната присъда на бившия военен министър Николай Цонев по делото за подкуп. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Зам.-градският прокурор на София Божидар Джамбазов призна, че е озадачен от оправдателната присъда на бившия военен министър Николай Цонев по делото за подкуп.

Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов бяха оправдани по делото за подкуп от Софийски градски съд в понеделник.

Тримата бяха обвинени за това, че през 2010 г. в София в съучастие – Цонев и Попов като извършители, а Сантиров като помагач, са дали подкуп в размер на 20 000 евро на следователя Петьо Петров.

По време на ареста на 1 април 2010 г. заместник-градският прокурор Роман Василев нарече Николай Цонев „абсолютен престъпник", след което беше наказан, направи си отвод по делото и го предаде на Божидар Джамбазов.

Това бе и поредната оправдателна присъда по дело срещу Николай Цонев.

„Оправдателната присъда по делото срещу бившия военен министър Николай Цонев за мен е голяма изненада, тъй като по делото има достатъчно доказателства, които да сочат за извършено престъпление – подкуп," заяви във вторник Божидар Джамбазов в ефира на БНТ.

Зам.-градският прокурор на София посочи, че е изненадан от оправдателната присъда предвид наличните доказателства по делото, станали достояние и на цялата общественост.

Божидар Джамбазов мотивира отсъствието си от съдебна зала по време на произнасяне на присъдата с думите, че е имал лични планове, които не е имало как да наруши.

Зам.-градският прокурор коментира и думите на Николай Цонев, че делото е било по поръчка на изпълнителната власт.

„Неуместно да се говори за политическа или външна намеса. Няма никакви оттенъци на политика в процеса или поръчка – делото е внесено в съда на базата на доказателства," заяви Божидар Джамбазов.

Според него, да се говори за политика при положение, че са дадени 20 000 евро и всичко е документирано и записано, е неуместно.

„Категорично ще протестирам оправдателната присъда," заяви заместник-градският прокурор на София.

#Божидар Джамбазов #Николай Цонев #Петър Сантиров #Тенчо Попов #подкуп #Софийски градски съд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници