12 000 от Кърджали поискаха орден „Стара планина" за ген. Васил Делов

12 000 от Кърджали поискаха орден „Стара планина" за ген. Васил Делов
Генерал Васил Делов трябваше да бъде посмъртно удостоен със званието почетен гражданин на Кърджали, но общинските съветници от ДПС блокираха номинацията. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

12 000 души от Кърджали настояват освободителят на града ген. Васил Делов да бъде удостоен с орден „Стара планина" първа степен с мечове.

Хората са се подписали в подписката, организирана след отказа на общинските съветници от ДПС да гласуват номинацията на българския герой от Балканската война за почетен гражданин на Кърджали.

Инициативният комитет ще внесе подписката на заседанието на Националния комитет за отбелязване на 100-годишнината на Балканската война във вторник.

„Подписката надхвърли жителите на Кърджали и вече е прекратена. Участниците в нея се изказаха възмутително за решението на Общинския съвет. В подписката има и хора с турски имена. Те не са доволни от хората на ДПС в общинския съвет," заяви в ефира на БНР един от инициаторите на подписката Георги Акъбалиев.

Историкът акад. Георги Марков, който е член на Националния комитет за отбелязване на 100-годишнината на Балканската война, ще предложи с най-високо държавно отличие да бъдат наградени всички генерали от Българската армия по време на войната.

„Външното министерство трябва да реагира на турската политика на неоосманизъм, под чието влияние общински съветници на ДПС в Кърджали отказаха почетно гражданство на освободителя на града ген. Васил Делов," каза акад. Георги Марков.

Според историка въздържанието от гласуването на почетното гражданство на ген. Васил Делов от страна на ДПС отрича освободителния характер на Балканската война.

„Лютви Местан дръзна да обяви Балканската война за спорна и поиска да се пренапише историята. Всяка година кърджалийци заедно са чествали и точно на годишнината се стигна до този скандал. Не съм допускал до преди месец, че някой ще отрече освободителната мисия на хасковския отряд, а изобщо освободителния характер на Балканската война," коментира още Георги Марков.

„Официалната турска политика реабилитира Османската империя, за разлика от Кемал Ататюрк, който заявява, че република Турция няма нищо общо с тази империя. Неоосманизмът не е школа в България, то е течение, което се ръководи от външния министър на Турция. Крайностите взаимно се обслужват, те всяват страх и недоверие," продължи академикът.

„Случаят с ген. Васил Делов е първият опит за внедряване на неоосманизма у нас," заяви още Георги Марков.

Той подчерта, че в 600-хилядната българска армия от Балканската война е имало 18 генерали, и освен ген. Делов, и останалите 17 ще бъдат предложени за орден „Стара планина".

#ген. Васил Делов #орден „Стара планина" #ДПС #Балканска война #акад. Георги Марков #неоосманизъм #Лютви Местан #Ахмет Давутоглу #Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници