„Санди“ връхлетя САЩ, отне живота на 13 души

„Санди“ връхлетя САЩ, отне живота на 13 души
Ураганът обхвана площ от стотици километри и парализира няколко големи града, причинявайки наводнения и ветрове с ураганна сила в гъсто населеното източно крайбрежие и снежни бури в планинската вътрешна част. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Силният ураган „Санди“ връхлетя източното крайбрежие на САЩ рано сутринта във вторник, като наводни голяма част от Ню Йорк и удари няколко щата със силни ветрове и проливни дъждове, причинявайки смъртта на най-малко 13 души.

Ураганът обхвана площ от стотици километри и парализира няколко големи града, причинявайки наводнения и ветрове с ураганна сила в гъсто населеното източно крайбрежие и снежни бури в планинската вътрешна част, предадоха АФП и БГНЕС.

Водата мина между небостъргачите във финансовия квартал на Ню Йорк в Долен Манхатън, като наводни станции на метрото и тунели и предизвика повреди в електроснабдителната мрежа, оставяйки повече от шест милиона домакинства без ток.

Седем тунела на метрото в Ню Йорк бяха наводнени заради покачването на водите, предизвикано от урагана, съобщиха тази сутрин контролните органи на метрото. Те заявиха, че това е най-голямото бедствие в 108-годишното му съществуване.

Метрото преустанови работа още в неделя вечер заради приближаването на „Санди“.

„Нюйоркското метро е на 108 години, но никога не се е сблъсквало с толкова опустошително бедствие като това, което видяхме миналата нощ“, заяви Джоузеф Лота, директор на Метрополитън Транспортейшън Оторити.

Повечето наводнени тунели се намират под Ийст Ривър, която минава покрай Манхатън. Кварталът беше връхлетян от бурни ветрове и проливни дъждове.

„Ураганът „Санди“ предизвика хаос в цялата ни транспортна мрежа, във всеки квартал и окръг“, допълни Лота в комюнике.

Той заяви, че циклонът е причинил и падане на дървета, прекъсване на електричеството и е наводнил автобусни депа. Големи количества вода се стичат по улиците на Южен Манхатън, най-вече в Батери Парк, част от квартал Челси в западната част и по много улици на изток до Второ авеню.

Нито една ядрена централа в североизточната част на САЩ не е спряла работа заради урагана, но е обявена тревога за един реактор заради покачването на водите, съобщи Американската агенция за ядрена безопасност.

„Към 21.00 ч. в понеделник (1.00 ч. по Гринуич) не се е наложило затварянето на нито един реактор заради бурята. Всички централи остават в безопасност и под контрол, на разположение е извънредна техника и на място са изпратени инспектори на Агенцията за ядрена безопасност“, съобщи агенцията в комюнике.

В Ню Джърси, един от най-тежко пострадалите от циклона щати, е обявена тревога за реактора Ойстър Крийк заради „прекомерно ниво на водата“.

Реакторът не работел в момента на обявяването на тревогата заради програмирано прекъсване, което няма връзка със „Санди“. Тревогата от втора степен по четиристепенната скала беше предшествана от „необичайно събитие“, когато нивото на водата достигна първо ниво на наблюдение.

„Нивото на водата се покачи в хидравличната структура заради нарастващия прилив, посоката на ветровете и връхлитането на бурята. Нивото на водата трябва да започне да спада в идните часове“, съобщи централата в комюнике.

Два реактора, произвеждащи близо 50% от електричеството в Ню Джърси, бяха заплашени от затваряне малко по-рано заради бурните ветрове на урагана и покачването на водата.

Компанията „Пъблик Сървис Илектрик енд Газ“ смяташе да затвори реакторите Салем Юнит 1 и Хоуп Крийк, намиращи се на брега на река Делауър, разделяща щатите Ню Джърси и Пенсилвания в случай на покачване на нивото на водата и ако метеорологичните условия се влошат.

Ураганът напълно засенчи предизборната надпревара в САЩ, като наложи спиране на кампаниите една седмица преди изборите, на които американците трябва да изберат между президента Барак Обама и кандидата на републиканците Мит Ромни.

„Санди“ отне живота на 67 души при преминаването си през Карибите.

#жертви #САЩ #ураган #реактор #метро #Ню Йорк #Ню Джърси

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници