Поетесата Маргарита Петкова: Движението „Ми ту“ е истерична олигофрения!

Поетесата Маргарита Петкова: Движението „Ми ту“ е истерична олигофрения!
A A+ A++ A

"Ми ту" ("Аз също") е истерична олигофрения, която тръгна от Холивуд и няма начин да не залее световната, а и българската сцена. Значи, маце, ти преди 30 години си позволила на режисьора да пусне ръка под полата ти и сега какво искаш? Не си станала велика актриса, дай да спечелиш пари. Да, някой се е сетил и е измислил това движение, което занимава хората по целия свят, вместо управляващите го да мислят за социалните и икономическите кризи в него." Така коментира за "България Днес" инициативата да не се допускат насилници до журито на престижни филмови награди писателката Маргарита Петкова.

"Изпитвам неприязън към т.нар. от мен самата "миту-тки", поклоннички на социалното движение срещу сексуалното насилие. То не помага на жертвите на насилие, само се шуми в публичното пространство. Те не разбират, че по този начин унищожават кариерата си. Елементарно е - всеки режисьор след това ще се замисли дали да рискува да покани тази дама в неговия проект, защото после може и той да бъде обвинен в посегателство срещу нея", убедена е именитата авторка.

"Това чудо ще се пренесе в България, убедена съм. И на базата на европейските "ценности" ще стане страшно! Тогава всяка, която иска да бъде актриса, ще каже, че на кариерата й е попречил някой преподавател, режисьор или колега. Затова им казвам: "Маце, избираш - или кариерата, или достойнството!", добавя Маргарита Петкова.

Нона Йотова е убеден противник на насилието, особено политическото. "Мога да ви говоря много по тази тема, но рискувам да изпадна в неполиткоректност", каза за "България Днес" известната актриса.

Изпълнителката на "Синьо безвремие" обаче е на мнение, че повторението в български условия на американската кампания "Me too" е "100 години след маймуните".

"Не ми допада това изместване от центъра на проблема", каза още половинката на ген. Богомил Бонев. Пеещата актриса добави, че още преди година в парламента е имало инициатива за арт акция срещу насилието, но тя не е била сред нейните привърженици.

"Не ми допада идеята да се гримират хора, за да се представят за жертви", сподели ексдепутататката от БСП, визирайки и скорошната кампания, в която нейни колежки чрез специален грим, имитиращ синини и рани, казаха чрез фотосесия своето: "Не" на насилието.

"Аз съм категорично против политизацията на изкуството. Тя не работи в полза на изкуството. Политиката е нещо преходно, а изкуството е въплъщение на вечността", мотивира се Нона Йотова.

За разлика от нея, рокаджийката Милена Славова е солидарна с френската инициатива до журито на престижните филмови награди "Сезар" да не бъдат допускани хора, които са съдени и обвинени за насилие и други престъпления срещу личността.

Милена Славова

Милена Славова

"Тази инициатива е много навременна и за България. "Такива творци не бива да бъдат допускани до журито на нашите награди "Икар", както и самите им филми. Защото тези хора са давани за пример, а деянията им ги представят в напълно противоположна светлина", коментира изпълнителката на "Неам нерви". Милена допълни, че "по този начин се стимулира насилието", а това по никакъв начин не бива да се допуска.


#Маргарита Петкова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници