Полярният вихър се усилва, ето какво ще е времето днес

Полярният вихър се усилва, ето какво ще е времето днес
A A+ A++ A

Усилването на полярния вихър доведе до затопляне над Европа и САЩ, но то бързо бе последвано от нова промяна, която ще доведе до сериозна смяна на модела на времето до края на зимния сезон, сочат данните на severe-weather.eu.

Времето и стратосферния полярен вихър са тясно свързани, особено през зимата, затова е от изключителна важност каква форма и размери има вихърът с навлизането в сезона.

Атмосферната циркулация

След навлизането в есента, обикновено полярният регион започва да се охлажда. Това е заради въртенето на Земята и ъгъла на земната ос спрямо слънцето, което започва да грее по-косо северните райони и така по-малко енергия достига Северния полюс. Но с падането на полярните температури атмосферата на юг е все още сравнително топла, защото получава повече енергия от слънцето. Това предизвиква сериозната температурна разлика между полярните райони и субтропиците, което на свой ред води до стартирането на огромни системи от ниско налягане (циклони) в цялото северно полукълбо. Циркулацията се простира от близките до земната повърхност слоеве чак до стратосферата. Именно това наричаме “полярен вихър”.

Силни ветрове са типични за периферията на вихъра, която се нарича “зона на сърфиране”. Те са от особено значение когато се описва полярния вихър, защото именно по тяхната промяна се съди, че в него текат процеси на трансформация.

В обобщение - полярният вихър се държи като огромен циклон, покриващ целия север чак до средните географки ширини.

Силен полярен вихър обикновено означава силна циркулация на атмосферата на Северния полюс. Това затваря по-студения въздух в Полярния кръг, предизвиквайки по-меко време над Сверена Америка и Европа.

Обратно - слабият полярен вихър има по-слаби въздушни потоци. Като резултат от това задържането на по-студения въздух не е възможно и той се премества от полярните региони, нахлувайки над Северна Америка и Европа.

А ето какво ще е времето на Ивановден

През деня на 7 януари, ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб западен вятър.

Максималните температури слабо ще се повишат и ще са между 10-13°С.

Времето в София

През нощта срещу Ивановден ще преобладава ясно време. В сутрешните часове около водните басейни ще има условия и за намелена видимост. Минималните температури ще се понижат и ще са около минус 3°С.

През празничния за половин България съботен ден ще преобладава слънчево време. Очакваните максимални температури в столицата ще са между 5-7°С.

Времето в планините

Ще е предимно слънчево. Силният вятър ще отслабне, но по откритите части ще е все още силен от северозапад. Максималните температури на 1200 метра ще са около 7°С , а над 2000 метра – до 1°С. Снежната покривка по планините ще се задържи необичайно ниска за това време от годината.

Времето по Черноморието

Ще преобладава разкъсана облачност и ще е ветровито с умерен северозападен вятър. Максималните температури ще са 10°-12°.Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Прогноза за фини прахови частици

Не се очаква завишаване на нивата на ФПЧ.

Времето на Балканите

Приближаващият студен атмосферен фронт ще влоши времето над северните и райони от полуострова. Въпреки това, на Балканите ще преобладава слънчево време. Валежи от сняг се очакват над Северна Румъния.

Източник: MeteoBalkans

#прогноза за времето

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници