Модерно робство: Работодател взе личната карта на служител, за да го задържи на работа

Модерно робство: Работодател взе личната карта на служител, за да го задържи на работа
A A+ A++ A

Работодател взима личната карта на служител, за да го задържи принудително на работа и отказва да я върне. Случката е от димитровградското село Крепост.

28-годишният Живко разказва, че в края на октомври започнал работа като общ работник в кравеферма.

Задълженията му били целодневни, без почивен ден, затова се наложило да заживее във фермата, заедно с жена си и двете си деца. По договорка със собственика трябвало да получава месечна заплата от 600 лева и храна.

Но се оказа, че от тези 600 лева, тази храна се удържа, на седмица ни купува за 100 лева. Говорим за 2 деца – памперси, млека, отделно храна за нас. Доникъде не ни стигаха, изнемогвахме, мъчехме се там. Живеехме в една стаичка, която е може би 15 квадрата. Едното ми детенце е на 10 месеца, другото е на 2 години“, разказа пред bTV Живко.

Още в края на първия месец става инцидент с по-малката му дъщеря.

Жена ми беше сложила да готви на един газов котлон, понеже няма място, котлонът беше близо до леглото. Детенцето ми пада от леглото, с падането закача тенджерата и я изсипва отгоре си. И се изгаря с 25%“, сподели още мъжът.

Бебето е прието в интензивно отделение в Пловдив.

Даваха ни малки проценти да оживее, почти нямаше шанс. Докторите дори казаха да се подготвим за най-лошото. Слава Богу, детенцето се оправи, сега е по-добре. Но ако не бях там, нямаше да пострада. Единствено лицето не е засегнато, но цялото тяло е изгорено. Води се трета степен изгаряне. Това остава белег за цял живот. За това съжалявам“, разказва Живко.

Заради инцидента и заради ниската заплата, мъжът решил да напусне.

Само двама човека работехме и се грижехме за 32 крави, няколко прасета и телета. Нямахме трудови договори - нито аз, нито колегата. Нямаме и здравни осигуровки. За да се справим с инцидента с детето, взехме пари на заем от вуйна ми. За този 1 месец ни купуваше храна, пари съм взел на ръка - един път 20 лева и един път ми плати такси – 40 лева от Хасково, когато детето се беше изгорило. Други пари не съм взел.

Човекът, за когото работи, му казал - "Ще ми дадеш личната си карта като гаранция, че ще се върнеш".

„В този момент аз реших просто да си тръгна. Отидох на Централна гара, но той ме намери, дойде и ми взе личната карта. Каза – „Това е за гаранция, че ще се върнеш обратно."

Искам да отида там с полиция, защото му нямам доверие, пък и в селото му се носи слава, че обича да заплашва хората. Финансово едва ли ще изплати нещо, не ми се вярва. Поне личната карта да ми върне“, иска Живко.

Преди ден мъжът подал сигнал на тел. 112, както и в инспекцията по труда в Хасково.

Екип на полицията пристига почти веднага, изискват писмени обяснения и малко по-късно си тръгват.

Екип на телевизията опитва да разговаря с работодателя на Живко. Без успех.

А след разговор с полицията, работникът разбира, че няма да получи личната си карта.

Собственикът е казал, че не знае къде е личната карта и няма такава карта при него. Не мога да си намеря работа без лична карта, никъде не мога да започна. Стоя без работа и 2 деца. Не знам какво следва, като цяло безизходица."

Мъжът подава жалба в районното управление в Димитровград, а от областната дирекция на МВР в Хасково заявиха, че е образувана преписка за изясняване на фактите. По думите на кмета на село Крепост това не е единствен сигнал срещу собственика на фермата.

Не знам как точно се казва фирмата, тя е на дъщеря му на името, но той изпълнява всичко, тя просто се води на нейно име. Оплаквания от него постоянно има. Общината няколко пъти е назначавала комисии, идват на проверки, не могат да го открият.

РИОКОЗ идват, полицията, постоянно е в нередности, но не знам какъв е вариантът да се справим с него. Униформените щом не могат да се справят с него, ние какво можем да направим? Оплакват се постоянно, той постоянно някъде греши, стари гуми донася, изсипва ги, все едно ще му трябват, идват от РИОКОЗ, търсят го да го глобят, такива проблеми има постоянно с него. Ако сгафи, аз не мога да му напиша акт, защото не мога да намеря двама свидетели да се подпишат и да го санкционирам, защото хората ги е страх. Фермата съществува отдавна, може би 20 години и повече. Той е такъв човек, постоянно се крие, постоянно е в нарушение и се разправят с него“, коментира кметът Димитър Белчев.

Приятели на Живко вече са му предложили работа в Германия, но за да замине, се нуждае от лична карта. Междувременно смята да съди бившия си работодател.

#лична карта

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?