5 напитки, които подпомагат и подобряват храносмилането

5 напитки, които подпомагат и подобряват храносмилането
A A+ A++ A

Отлично известен със способността си да потиска гаденето, за джинджифилът също така е установено, че помага за подобряване на храносмилането. Според проучване, проведено през 2020 г. в списание Nutrients, джинджифилът помага за насърчаване функцията на стомашно-чревния тракт и изпразването, като същевременно стабилизира цялостната му подвижност. Можете да закупите готов чай или да си приготвите у дома такъв и то много лесно. Обелете малко парче корен от подправката, настържете я на ренде и сложете да ври за няколко минути. Прецедете чая и по желание добавете мед и лимонов сок.

Кефир

Кефирът доставя разнообразие от пробиотици на храносмилателната ни система. Според скорошно проучване в списание Nutrients, редовната консумация на кефир спомага за подобряване на чревния микробиом, което има редица ползи за здравето на червата и храносмилането. Когато преяждаме, определено този баланс на полезни бактерии може да се наруши.

Чай от мента

Един от най-полезните чайове за добро храносмилане е чаят от мента. Смята се, че той може да помогне за отпускане на храносмилателния тракт, което пък ни помага да се усещаме по-малко подути. Ментата предлага антибактериални и антисептични свойства, които могат да отпуснат мускулите в храносмилателната ни система и могат да облекчат запека и гаденето, сочат изследвания.

Студено прясно мляко

Обилното хапване понякога може да доведе до появата на стомашни киселини. Ако нямате непоносимост към лактоза, опитайте да облекчите неразположенията с няколко глътки студено прясно мляко. Смята се, че напитката, богата на калций, спомага за контрола на излишната секреция на солна киселина, като по този начин абсорбира киселините в стомаха. Студеното мляко предлага незабавно облекчение от усещане за парене в стомаха.

Айрян

Въпреки че може да се почувстваме твърде сити, консумацията на малко количество натурално кисело мляко или айрян приготвен с него, може да помогне след обилно хранене. Специалисти дори го препоръчват за консумация и в следващите дни след преяждане, тъй като киселото мляко е богат източник на пробиотици, които са важни за храносмилателната система и нейната функция.

източник: Az-jenata.bg

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници