Плевнелиев нарече патриарх Максим „духовен стълб на нашата нация"

Плевнелиев нарече патриарх Максим „духовен стълб на нашата нация"
Преди началото на Съборната Света литургия за 98-ия рожден ден на патриарх Максим в храма „Св. Александър Невски" държавният глава му пожела да е жив и здрав. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев нарече Негово светейшество патриарх Максим „духовен стълб на нашата нация".

Преди началото на Съборната Света литургия за 98-ия рожден ден на патриарх Максим в храма „Св. Александър Невски" държавният глава му пожела да е жив и здрав, предаде БТА.

За първи път българският патриарх не участва в Светата литургия за рождения си ден, защото е в болница.

Росен Плевнелиев подчерта, че изпитва голямо уважение към делото на патриарх Максим и към единството на нашата църква.

В коментар за сътрудниците на бившата Държавна сигурност в църковните структури президентът посочи, че не той ще съди, и изрази надежда Българската църква да е силна и единна.

По повод на 100-годишнината на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски" Росен Плевнелиев пожела още стотици години на този изключителен храм, както и на всичко, което нашата църква ни учи и показва.

„Да бъдем добри българи, да сме добри хора, да вярваме и духовно да бъдем обогатени," призова държавният глава.

Росен Плевнелиев се поклони в храма пред копието на чудотворната икона на Пресвета Богородица „Достойно есть".

Празничната литургия и молебенът са отслужени от български архиереи, от представители на поместните православни църкви, дошли в България за честванията на 130-годишнината от полагането на основния камък на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски", за 100-годишнината от построяването на храма и за 98-ия рожден ден на българския патриарх Максим.

Литургията се води от Негово Високопреосвещенство Дядо Йоаникий, сливенският митрополит.

В църковните служби участват и духовниците от Света гора, които донесоха на 27 октомври от Атон копието на чудотворната икона на Пресвета Богородица „Достойно есть". То ще остане завинаги в храма - за покровителство и поклонение на православните християни.

Патриарх Максим е роден на 29 октомври 1914 г. в село Орешак, Троянско, с гражданското име Марин Найденов Минков. Завършил е Софийската духовна семинария през 1935 г.

През 1938 г. постъпва в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски". През декември 1941 г. в параклиса на Богословския факултет става монах с името Максим.

На 4 юли 1971 г. е избран от Светия синод за патриарх на Българската православна църква с 98 гласа „за" от 101 гласували.

Според устава на БПЦ патриархът е едновременно и Софийски митрополит.

За 90-ия рожден ден на патриарх Максим през 2004 г. президентът Георги Първанов му връчи орден „Стара планина" - първа степен.

#Росен Плевнелиев #Президент на България #„Св. Александър Невски" #„Достойно есть" #икона #Света Богородица #патриарх Максим

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници