Кога е подходяща орална контрацепция след раждане?

Кога е подходяща орална контрацепция след раждане?
A A+ A++ A

Ако след раждането майката не кърми детето си, то оралните контрацептиви са подходящ метод за предпазване от нежелана бременност. Необходима е консултация със специалист, за да се прецени дали не са налице други противопоказания.

Приемът на контрацептивните хапчета е уместно да започне в периода от 21-вия до 28-ия ден след раждането. Ако започне по-късно, двойката трябва да използва допълнително бариерен контрацептивен метод (презерватив) през първите 7 дни на приема.

Ако се планува започване на орална контрацепция, но след 28-ия ден от раждането, и е имало полов контакт, трябва да се изключи бременност преди започването на хапчетата или жената трябва да изчака своя първи менструален цикъл.

Независимо дали кърми или не, противно на широко разпространеното „вярване“, жената не е защитена от забременяване след 21-вия ден от раждането. Има данни, че честото и продължително кърмене поне до 6 месеца потиска естрогеновата хормонална продукция и така се явява естествен контрацептивен метод, но съвременната медицина не може да гарантира подобен ефект.

Оралната контрацепция може да се прилага при кърмачки, но само след внимателна лекарска преценка. По принцип, ако е възможен друг метод на контрацепция, като използването на презервативи или спермициди, той е за предпочитане. Но ако трябва да е орална контрацепция, то вашият лекар ще предпочете препарат, съдържащ само прогестерон. Комбинираните орални контрацептиви не се препоръчват по време на кърмене, тъй като могат да намалят количеството и да променят състава на кърмата и съответно да имат негативно влияние върху бебето.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници