Дъждът отложи шествието на националистите в Пазарджик, те се разединиха

Дъждът отложи шествието на националистите в Пазарджик, те се разединиха
В шествието трябваше да се включат няколко националистически организации – партия „Атака“, ВМРО и Национален фронт за спасение на България. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Дъждът в Пазарджик отложи плануваното шествие на националистите по повод делото за проповядване на антидемократична идеология, което се гледа в Окръжния съд.

В шествието трябваше да се включат няколко националистически организации - партия „Атака“, ВМРО и Национален фронт за спасение на България.

Националистите обаче не успяха да се обединят, като привържениците на „Атака“ застанаха в едната част от градската градина на Пазарджик, а на Националния фронт за спасение на България - в другата част, предаде „Дневник“.

Така се стигна и до двата паралелни протеста, които по-скоро се надвикваха един с друг. От трибуните и на двата митинга се чуваха възрожденски песни.

Шествието, което трябваше да тръгне в 9:00 часа от сградата на Общинската администрация и да премине през централния площад „Константин Величков“ до Градската градина срещу сградата на съда, бе отложено заради дъжда.

Привърженици на „Атака“ заявиха, че очакват 600 души да се присъединят. В градинката, където те се чакаха обаче, се бяха събрали по-малко от 100.

Пред съда преди началото на делото не дойдоха мюсюлмани, за да подкрепят подсъдимите. Допускани бяха по един роднина от обвинените имами.

„Съдът има нужда от кураж, за да отсъди справедливо. Да отсъди правилно за радикален ислям“, казва Рапчев пред „Дневник“, докато държи плакат с портрети на Васил Левски и Христо Ботев и чадър.

Часът е малко след 8:30 сутринта, вали дъжд и по улицата, на която се намира Окръжния съд в Пазарджик, се стичат още групи от страната от Националния фронт за освобождение на България (Варна, Балчик, Шумен).

Рапчев също е член на организацията и е дошъл от Русе. Казва, че е сигурен в преценката на службите и че не го е страх.

Пред съда заместник главният мюфтия Бирали Бирали заяви, че няма предварителна организация за идване на мюсюлмани пред съда.

Според него има притеснение сред мюсюлманите, когато изразяват свободно религията си. „Явно трябва да има време и да свикнем с мисълта, че в България живеят хора с различни религии и те могат да живеят заедно и да решават съвместно социалните си проблеми“, коментира той.

Делото започна с разпит на свидетеля Добри Джевизов. Съдът ще прочете показанията му от досъдебната фаза, защото има противоречия с казаното от него пред съда в понеделник.

В залата се чуват скандиранията на националистите. Непосредствено след началото на делото пред съда се появиха жени мюсюлманки със забрадки.

#Благоевград #Смолян #„Ал Уакф ал ислями“ #Красимир Каракачанов #ВМРО #Волен Сидеров #„Атака“ #Окръжен съд #радикален ислям #Пазарджик

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници