Много горещите напитки могат да доведат до рак на хранопровода

Много горещите напитки могат да доведат до рак на хранопровода
A A+ A++ A

Много фактори са посочвани за водещи до рак на хранопровода, но представете си, че и приемът на горещи напитки може да ви причини това!

Алкохол и никотин, подправени храни, силно лютиви храни, липса на витамини, хронични възпаления, рефлуксна болест, ахалазия, дивертикули, замърсяване на храната с гъби и плесени и много други статистически са се доказали като играещи важна роля в развитието на карцином на хранопровода. Но какво стои зад статистическите данни?

Ако трябва най-нагледно да се опише, макар и с риск да звучи елементарно, но пък лесно за разбиране, най-вероятно всички тези фактори са т.нар. отключващи процеса на раково развитие. Хранопроводът е покрит отвътре със слой клетки – нормални епителни клетки. Непосредственият контакт на тези клетки с горещи напитки, дразнещи храни, плесени води до тяхното увреждане. И въпреки че те имат големи регенеративни възможности, с годините настъпват промени, които са необратими, настъпват дефекти в генетичната информация (в ДНК), които в един момент водят до неконтролирано делене и съответно малигнена трансформация. Най-просто процесът на отключване на раковата трансформация може да се опише така, въпреки че в действителност е много по-сложен.

Ето защо е важно храната и напитките да са щадящи към епитела на хранопровода и да не стават причина за механични увреждания. А че раковите заболявания имат и своя наследствен и генетичен характер, е друг въпрос, не по-малко важен.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници