Плашат британците с нова вълна имигранти от България

Плашат британците с нова вълна имигранти от България
С нова вълна източноевропейски имигранти, която застрашава работните места на хиляди британци, плашат гражданите на Острова. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

С нова вълна източноевропейски имигранти, която застрашава работните места на хиляди британци, плашат гражданите на Острова.

29 милиона българи и румънци ще имат право да живеят и работят във Великобритания въз основа на правилата на ЕС за свобода на придвижването, които ще влязат в сила в края на идната година, посочват експерти пред вестник „Дейли Експрес“, цитиран от БГНЕС.

„Това ще открие пътя за нова вълна от имигранти, която ще залее всички части на Континента в търсене на спасение от мъчителната бедност в собствените им страни и ще отнеме работни места от британците, които вече страдат заради глобалната икономическа криза“, пише вестникът.

Критиците предупреждават за повторение на времето, когато Полша и други източноевропейски страни получиха същите права през 2004 г., което доведе до приток на евтина работна ръка във Великобритания.

Съветници на правителството в Комисията по миграцията съобщиха, че броят на работниците, пристигащи във Великобритания от България и Румъния, наричани страните А2, бил „относително малък“ до момента заради визовите ограничения, но свалянето на преградите ще промени това.

„Изглежда, че притоците към Великобритания ще нараснат. Възможно е поне някои граждани на А2, които сега са решили да не емигрират към Великобритания, да бъдат окуражени от подобрения достъп до британския пазар на труда, който ще настъпи, ако настоящите ограничения бъдат премахнати“, посочват експертите в свой доклад.

В момента българи и румънци имат ограничени права за влизане във Великобритания след присъединяването на двете им страни към ЕС през 2007 г. Тези ограничения ще бъдат свалени на 31 декември 2013 г.

Малко вероятно е Великобритания да блокира премахването им заради договор, подписан, когато страните от А2 се присъединиха към ЕС.

Статистическите данни показват, че над 130 000 имигранти от Румъния и България в момента живеят във Великобритания.

Вратички в законите са позволили на източноевропейците да заемат 50 000 работни места в професии, от които би трябвало да бъдат изключени, като хотелски служители и таксиметрови шофьори, обявявайки се за технически „самонаети лица“.

„Нуждаем се от допълнително удължаване с пет години на преходните разпоредби. Направихме много повече от която и да е друга страна и можем да оправдаем подобно удължаване“, заяви сър Андрю Грийн, директор на британската неправителствена организация за наблюдение на миграцията.

„Правителството даде ясно да се разбере, че винаги ще прилага преходен контрол върху новите държави членки. Работим също с другите страни членки за намаляване на злоупотребите със свободното движение“, посочи говорител на британското вътрешно министерство.

#Великобритания #България #Румъния #работни места

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници