Патриарх Максим на 98 г., пропуска честването на рождения си ден

Патриарх Максим на 98 г., пропуска честването на рождения си ден
Българският патриарх Максим навършва 98 години на 29 октомври, но няма да присъства на честването на рождения ден в катедралния храм „Св. Александър Невски“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българският патриарх Максим навършва 98 години на 29 октомври, но няма да присъства на честването на рождения ден в катедралния храм „Св. Александър Невски“.

В храма ще бъде отслужена Съборна света литургия. След нея има и благодарствен молебен за здравето на Негово светейшество, предаде „Дневник“.

Празничната литургия и молебенът ще бъдат отслужени по случай 100 години от построяването на храма и за 98-ия рожден ден на българския патриарх. На тях ще присъства и президентът Росен Плевнелиев.

Главата на Българската православна църква обаче няма да участва в тържествата за рождения си ден. Преди дни той беше приет в правителствена болница заради отпадналост и лекарите препоръчаха известно време да си почива.

В църковните служби ще участват и духовниците от Света гора, които донесоха на 27 октомври от Атон копието на чудотворната икона на Пресвета Богородица „Достойно ест“.

Цяла нощ в събота продължи бдението пред чудотворното копие на иконата в катедрала „Свети Александър Невски“. Тази неделя беше отслужена тържествена литургия. Към храма се стекоха хора от цялата страна, за да помолят Божията майка за здраве и благоденствие. Чудотворното копие е от вчера в храма и ще остане там завинаги.

Патриарх Максим е роден на 29 октомври 1914 г. в село Орешак, Троянско, с гражданското име Марин Найденов Минков.

Завършил е Софийската духовна семинария през 1935 г., а три години по-късно постъпва в Богословския факултет на Софийския университет. През 1941 г. в параклиса на Богословския факултет става монах с името Максим, припомня БТА.

На 4 юли 1971 г. е избран от Светия синод за патриарх. За 90-ия му рожден ден през 2004 г. президентът Георги Първанов му връчи орден „Стара планина“ - първа степен.

#икона #Света Богородица #рожден ден #„Св. Александър Невски“ #патриарх Максим

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници