Шествие на националисти преди делото за радикален ислям

Шествие на националисти преди делото за радикален ислям
Националистите настояват полицията да не допуска присъствието на множеството, което подкрепя подсъдимите, пред сградата на съда, за да не смущават работата на правосъдието. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Третото заседание по делото за радикален ислям, което се гледа в Окръжния съд в Пазарджик, ще бъде съпроводено от шествие на няколко националистически организации.

В демонстрацията ще се включат лидерите на партия „Атака" Волен Сидеров, на ВМРО-БНД Красимир Каракачанов и ръководството на Национален фронт за спасение на България.

Шествието ще тръгне в 9:00 часа от сградата на Общинската администрация, ще премине през централния площад „Константин Величков", до Градската градина срещу сградата на съда, където ще се проведе митингът, предаде „Дневник".

През миналата седмица в писма до кмета на Пазарджик и до полицията организаторите настояха органите на реда да освободят пространството пред съда от масовото присъствие на жени в бурки и мъже в черни роби и бради.

Очаква се в понеделник полицаи от Областната дирекция на МВР в Пазарджик да отцепят района пред съда и да охраняват периметъра, за да се избегнат сблъсъци между двете групи.

Съдът даде ход на демото срещу 13 имами за проповядване на радикален ислям и антидемократична идеология на 18 септември.

Повдигнати са обвинения за ръководене и членуване в нерегистрираната по закон в страната ни организация „Ал Уакф ал Ислями" - клон на едноименната саудитска фондация, действала в областите Смолян, Благоевград и Пазарджик.

Делото беше отложено за 29 октомври, след като свидетелят Мулафак ал Асад поиска преводач. Пред „Нова телевизия" той заяви, че агенти от ДАНС му предложили срещу пари да напусне страната за известно време и да не се яви на заседанието.

До 2008 г. Муафак ал Асад е бил лицето на забранената в България саудитска фондация „Ал Уакф ал Ислями". Той е сириец с български паспорт. Женен е за българка и живее в Сърница. Още в началото на 90-те години работи за „Ал Уакф ал Ислями".

Освен Муафак ал Асад ще бъдат разпитани и още двама свидетели, които не се явиха на предишното заседание.

#Пазарджик #радикален ислям #Окръжен съд #„Атака" #Волен Сидеров #ВМРО #Красимир Каракачанов #„Ал Уакф ал ислями" #Смолян #Благоевград #Мулафак ал Асад

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници