България подкрепя по-строга защита на финансовите интереси на ЕС

България подкрепя по-строга защита на финансовите интереси на ЕС
Позицията изрази правосъдният министър Диана Ковачева на заседанието на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи" в Люксембург. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България подкрепя общите действия на ЕС за защита на финансовите интереси на Съюза.

Позицията изрази правосъдният министър Диана Ковачева на заседанието на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи" в Люксембург, съобщиха от българското Министерство на правосъдието.

На заседанието бяха обсъдени предложенията за Директива за борбата с измамите, засягащи финансовите интереси на ЕС, и Директива за обезпечаване и конфискация на облаги от престъпна дейност в ЕС.

България смята, че хармонизацията на съставите на определени престъпления, които представляват посегателства върху европейския бюджет в държавите-членки, и въвеждането на ефективна защита на финансовите интереси на ЕС ще редуцира възможностите на потенциалните извършители да се насочват към по-благосклонни юрисдикции в рамките на ЕС, където да упражняват своите незаконни дейности, подчерта Диана Ковачева.

„Предвидените в проекта на директива престъпления като например данъчни измами, подкуп, пране на пари и заобикаляне на правилата за обществени поръчки трябва да бъдат максимално съобразени със съществуващите международни актове в областта на борбата с корупцията и изпирането на пари," заяви още българският правосъден министър.

Диана Ковачева подчерта, че въвеждането на единни минимални и максимални прагове на наказанието „лишаване от свобода" е крайно необходимо, за да се гарантира еднаквата защита на финансовите интереси на ЕС.

По отношение на проекта на Директива за обезпечаване и конфискация на облаги от престъпна дейност в ЕС, министър Диана Ковачева изрази позиция в подкрепа на предложението за разширена конфискация, която да не зависи от наличието на влязла в сила присъда, за да не се ограничава ефективността на новия акт.

Изказването на министъра във връзка с разширената конфискация беше подкрепено от повечето държави членки, които имат такива национални закони като Испания, Великобритания, Ирландия и Италия, отбелязват от правосъдното министерство.

Тези държави изразиха готовност и за прилагане на конфискация, неоснована на присъда на европейско ниво.

Съветът „Правосъдие и вътрешни работи" се проведе под председателството на Кипър и с участието на правосъдните министри на държавите-членки на ЕС.

В заседанието участва и заместник-председателят на ЕК и комисар по въпросите на правосъдието, основните права и гражданството Вивиан Рединг.

#Диана Ковачева #министър на правосъдието #Люксембург #конфискация #данъчна измама #подкуп #обществени поръчки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"