Табаков и Сефер от ДПС разследвани и за присвояване за 1.700 млн. лева

Табаков и Сефер от ДПС разследвани и за присвояване за 1.700 млн. лева
Главният прокурор Борис Велчев вече поиска от Народното събрание да свали наказателната им неприкосновеност. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Митхат Табаков и Гюнай Сефер ще бъдат разследвани за длъжностно присвояване за близо 1 700 000 лв

Депутатите от ДПС Митхат Табаков и Гюнай Сефер ще бъдат разследвани за длъжностно присвояване за близо 1.700 млн. лева, обявиха от прокуратурата.

Двамата все още не са обвиняеми, тъй като трябва да бъдат свалени депутатските им имунитети, информира БНР.

Митхат Табаков и Гюнай Сефер ще бъдат разследвани за няколко договора от периода 2005-2007 г., когато Табаков е бил кмет на Дулово, а Сефер - общински съветник в града и управител на няколко фирми.

Една от фирмите на Сефер е получила над 90 хил. лева, за да ремонтира 1.2 км път в село Върбино, който все още не е оправен, но документи за успешно свършена работа с налични.

Въз основа на тях от републиканския бюджет парите са дадени на община Дулово, а от там са отишли във фирмата на Сефер.

Следващите два договора са за изграждане на общински пазари и открит пазар в Дулово, като строителството е трябвало да приключи в края на 2007 г., което също не се е случило, но 600 хил. лева са преведени на друга фирма на Сефер без да бъде провеждан търг по обществена поръчка, а с директен договор между него и кмета Митхат Табаков.

Последните два договора са за биологични стъпала към пречиствателни станции и станции за отпадни води в Дулово срещу сумата е 1.200 млн. лева.

В края на 2007 г., когато ремонтът е трябвало да приключи, са били изпълнени само няколко процента от работите от договора, на стойност около 60 хил. лева, фирмата на Сефер е получила всичките 1.200 млн. лв., твърди обвинението.

Прокуратурата очаква решението на двамата дали сами ще свалят имунитетите си или парламентът ще трябва да прецени дали това се налага.

Главният прокурор Борис Велчев вече поиска от Народното събрание да свали наказателната им неприкосновеност.

Преди седмица Митхат Табаков беше осъден на четири години затвор за вземане на подкуп. Заедно с Гюнай Сефер той е подсъдим и за длъжностно присвояване.

#Борис Велчев #главен прокурор #имунитет #Митхат Табаков #Гюнай Сефер #ДПС #депутат от ДПС #присвояване #Дулово

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници