5 промени в начина на живот, които ще повлияят холестерола

5 промени в начина на живот, които ще повлияят холестерола
A A+ A++ A

Дали вземате лекарства за понижаване на нивата на холестерола, или не, ето няколко промени в начина ви на живот, които ще се отразят благоприятно на холестероловите нива:

  1. Отслабване. Дори само няколко килограма по-малко ще допринесат значително за понижаване нивото на холестерола.
  2. Хранете се здравословно, но с повишено внимание към приема на холестерол и мазнини. По-малко от 7% от калориите ви дневно трябва да са от наситени мазнини. Елиминирайте транс-мазнините, които са голямо количество в пържените и фабрично пакетираните бързи храни. Ограничете приема на холестерол – месо, яйца, в крайна сметка всичко е позволено, но приемът на холестерол не трябва  да надвишава повече от 300 мг/дневно (колкото се съдържа в един жълтък). Насочете се към пълнозърнестите хлябове и храни. Наблегнете на плодовете и зеленчуците – те са богати на фибри, които спомагат за понижаването на холестерола. Включете в диетата си храни, богати на омега-3 мастни киселини, каквито са сьомгата и херингата, бадемите.
  3. Бъдете физически активни! Поне 30 минути упражнения или спорт дневно са важни за стимулиране метаболизма на холестерола и мазнините.
  4. Спрете цигарите. За каквато и болест да говорим, тютюнопушенето винаги ще е отрицателен фактор. В конкретния случай тютюнопушенето е важен отежняващ състоянието фактор. Спирането на цигарите ще допринесе за корекция на нивата на HDL холестерола, за понижаване на кръвното налягане и като цяло за промяна в сърдечно-съдовия риск.
  5. Ограничете алкохола. Ползите от алкохола все още са въпрос на дебат и нямаме основание да препоръчаме алкохол на хората, които не пият. Затова по-скоро е уместно приемът на алкохол да се ограничи до 1-2 чаши вино дневно или техен еквивалент.
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Акценти

Инбет Казино