Австрия е против България в Шенгенското пространство

Австрия е против България в Шенгенското пространство
A A+ A++ A

Австрийското министерство на вътрешните работи съобщи, че страната се противопоставя на премахването на проверките по границите на България, Хърватия и Румъния, които са членки на ЕС, предаде ДПА, цитирайки вестник "Курир”.

Тази седмица еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон предложи трите страни да бъдат включени в европейското безвизово Шенгенско пространство, в което няма гранични проверки.

"Сега, когато системата на външните граници не работи, не е подходящ момент да се гласува разширяване”, заяви пред "Курир” австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер, който е от консервативната Австрийска народна партия.

В момента Австрия се сблъсква с увеличен брой пристигащи бежанци, които са преминали през други държави от ЕС по т.нар. балкански маршрут, за да влязат в страната. По данни на вътрешното министерство от началото на годината до австрийската граница са достигнали над 90 000 души. От тях 75 000 не са били регистрирани преди това в нито една друга държава от ЕС.

Гласуването за присъединяването на трите държави към Шенгенското пространство е насрочено за 8 декември. Решението трябва да бъде взето с единодушие.

В Шенгенско пространство, което обединява 26 страни, до голяма степен няма гранични проверки и това позволява на хората да пътуват, работят и живеят в друга държава без визи или разрешителни.

България, Румъния, Хърватия, Ирландия и Кипър са единствените страни от ЕС, които не са част от Шенгенското пространство, докато държави, които са извън ЕС - Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн, са негови членове.

Източник:БТА

#Австрия #Шенген #България в Шенген

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »