И цените на наемите удариха тавана

И цените на наемите удариха тавана
Pixabay
A A+ A++ A

Наемите на жилища в големите градове, които обичайно поскъпват всяка есен, са достигнали исторически рекорди, показват данните от пазара.

Много дълго за двустайните апартаменти в столицата се плащаше наем около 700 лв. месечно, а в годините на пандемията цената дори намаля. През август 2022 г. средното им ниво в София за първи път от 2018 година премина тази граница и стигна 730 лв. Тенденцията продължи и през септември с повишение до 750 лв., както и през октомври и средният наем за двустаен апартамент вече е 780 лв. (Виж инфографиката)

Август и септември обичайно са сред най-активните месеци за наемане, защото периодът е свързан с новата учебна година. По традиция у нас хазяите избягват да вдигат наемите, когато имотът е нает по-дългосрочно, но смяната на наемателя почти винаги е удобен момент за това. Обичано обаче през октомври стойностите на наемите вече спадат или поне остават на същите нива, докато тази година

продължиха да се повишават

и средният наем за двустайно жилище, което рядко е по-голямо от 70 квадрата, най-вероятно скоро ще достигне 800 лв. на месец.

Същото се случва и с наемите на по-големите апартаменти. През 2018 и 2019 г. наемането на 3-стаен апартамент в София струваше средно 900 лв. месечно. В разгара на пандемията тази сума падна драстично и се върна отново на 900 лв. едва към септември 2021 година.

От началото на тази година наемането на такива апартаменти започна да поскъпва, за да стигне през есента до 1000 лв. През октомври тази сума е вече 1100 лв., се твърди в нов анализ на агенция Homeheed.

Разбира се, това са усреднени стойности и зависят най-вече от състоянието на жилището - дали е обзаведено, и по-малко от това къде точно се намира. За наемателя е важно жилището да е близо до местоработата или учебното заведение, а това може да е навсякъде из големия град.

Според мен нещата просто си дойдоха на мястото. По време на първия локдаун много ученици и студенти се изнесоха от столицата и наемите паднаха видимо. Сега се връщат на нивата отпреди пандемията, което означава, че са се увеличили с 15%, коментира пред “24 часа” Полина Стойкова, управител на “Бългериън Пропертис”.

В момента в най-голямата търсачка за имоти в България – imot.bg, се предлагат 1023 жилища под наем в столицата, 980 в Пловдив и около 800 във Варна.

В София цените определено са най-високи – средният наем излиза според извадката по 7,90 евро за квадратен метър, т.е. един двустаен апартамент от 70 квадрата би трябвало да е по 553 евро месечно. Във Варна жилище със същата големина се дава срещу 417 евро месечно, а


най-евтино е в Пловдив - 363 евро.

Различията в рамките на градовете обаче са съществени. В столицата например наемите в района на Медицинска академия определено са над 1000 лв. месечно, и то за маломерни апартаменти. Дори за стая от жилище там нерядко има оферти за над 700-800 лв. на месец. Причината е в многото чуждестранни студенти в района, за които не е проблем да плащат толкова.

Обикновено у нас наемите са без всякакви консумативи и почти винаги отоплението, токът, стационарният интернет и др. се плащат отделно, а тези разходи са съществени особено през зимата.

Има и още по-високи наеми – в кварталите “Бояна”, “Драгалевци” и “Симеоново” стойностите са несравними дори с тези около Медицинска академия, но

там таргетът е съвсем друг

- мениджъри на големи чужди компании, посолства и т.н. Тези наематели обикновено не плащат от джоба си.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници