Къде изчезна Путин?

Къде изчезна Путин?
Стоп кадър/Россия24 - архив
A A+ A++ A

Когато висшето военно командване на Русия съобщи по телевизията, че изтегля руските войски от ключовия град Херсон в Южна Украйна, големият отсъстващ беше президентът Владимир Путин, пише БТА.

В момента, в който министърът на отбраната Сергей Шойгу и генерал Сергей Суровикин, главнокомандващ руските войски в Украйна, сковано изброиха причините за изтеглянето пред камерите на 9 ноември, Путин бе на посещение в неврологична болница в Москва, където наблюдаваше как лекар извършва мозъчна операция.

По-късно на същия ден Путин говори на друго събитие, но не спомена изтеглянето от Херсон, което се превърна в най-унизителното отстъпление на Русия в Украйна. В следващите дни президентът не коментира публично темата. Мълчанието на Путин идва в момент, когато Русия е изправена пред увеличаващи се неуспехи след почти 9 месеца боеве. Изглежда, че руският лидер е възложил обявяването на лошите новини на други - тактика, което използваше по време на пандемията от коронавируса.

Херсон беше единственият областен център, който руските войски завзеха в Украйна, след като той падна в руски ръце още в първите дни на инвазията. Русия окупира града и по-голяма част от Херсонска област, която от месеци е от ключово значение за достъпа до полуостров Крим. Москва незаконно анексира Херсонска област заедно с още три други украински региона по-рано тази година. Путин лично беше домакин на помпозна церемония в Кремъл за официализиране на анексиите през септември, провъзгласявайки, че "хората, които живеят в Луганск и Донецк, Херсон и Запорожие стават наши граждани завинаги".

Само малко повече от месец по-късно обаче Руските трикольори бяха свалени от административните сгради в Херсон, заменени от жълто-сините знамена на Украйна. Руската армия съобщи на 11 ноември, че е завършила изтеглянето от Херсон и околните райони към източния бряг на река Днепър. Оттогава Путин не е споменавал изтеглянето при нито една от публичните си появи. Путин "продължава да живее съгласно старата логика: Това не е война, а е специална операция, докато основните решения се вземат от малък кръг "професионалисти", а президентът стои на дистанция", написа в неотдавнашен коментар политическият анализатор Татяна Становая.

Путин, за когото някога се носеха слухове, че лично надзирава хода на военната кампания в Украйна и дава заповеди за воденето на бойните действия на генералите, изглеждаше тази седмица сякаш е фокусиран върху всичко друго, но не и върху войната. Той обсъждаше с правителствени служители процедурите за фалити и проблемите на автомобилната промишленост, разговаря със сибирски губернатор за увеличаване на инвестициите в неговия регион, проведе телефонни разговори с няколко световни лидери и се срещна с новия председател на Руската академия на науките. Във вторник Путин председателства видеоконферентна среща за паметниците, посветени на Втората световна война. Това е денят, в който се очакваше той да говори пред участниците в срещата на Г-20 в Индонезия, но той реши не само да не участва, но дори да не се включи по видеоконферентна връзка или да изпрати предварително записана реч.

#Владимир Путин #изчезна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници