Брюксел заплаши Западните Балкани с връщане на визите

Брюксел заплаши Западните Балкани с връщане на визите
6 държави от ЕС са поискали активиране на предпазната клауза, съобщиха от екипа на еврокомисаря по вътрешните работи Сесилия Малстрьом. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия предупреди няколко държави от Западните Балкани, че визите за техните граждани могат да бъдат възстановени.

ЕК може да въведе тази мярка като начин за борба с незаконното искане на убежище, което гражданите от Западните Балкани предявяват при пристигането си в държави членки на ЕС, предадоха АФП и БГНЕС.

Шест страни от ЕС - Германия, Австрия, Белгия, Франция, Люксембург и Холандия, поискаха възможността да въведат отново задължение за издаване на визи за гражданите на Сърбия, Черна Гора, Босна и Херцеговина, Албания и Македония като протест срещу неоснователното нарастване на исканията за убежище от гражданите на тези страни.

„Получихме писмо, подписано от министрите на вътрешните работи на шестте държави членки, в което се отправя искане за възможно най-бързо съгласие с предпазна клауза, позволяваща повторното въвеждане на визи в случай на тежки пропуски," съобщи Микеле Черконе, говорител на еврокомисаря по вътрешните работи Сесилия Малстрьом.

Искането ще бъде обсъдено на следващата среща на вътрешните министри на държавите членки на ЕС на 25 октомври в Люксембург, уточни говорителят.

„Положението е тревожно. Голямото мнозинство от представените искания за убежище са неоснователни и нанасят вреда, защото претоварват службите, отговарящи за анализа на исканията в държавите, до които те се отправят," обясни говорителят.

Правилата в областта на предоставянето на убежище налагат всички искания да бъде разглеждани индивидуално, уточни той.

Близо 5000 молби за убежище са били депозирани в Германия от граждани на петте визирани държави от началото на 2012 г., каза още Микеле Черконе.

„Важно е властите на тези страни да предприемат действия и силни мерки, защото ако този проблем не бъде разрешен бързо, има опасност да платят последиците от това," категоричен е говорителят.

#Сесилия Малмстрьом #визи #Западни Балкани #Сърбия #Черна гора #Босна и Херцеговина #Албания #Македония #политическо убежище

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници