Скандал в прламента заради Изборния кодекс

Скандал в прламента заради Изборния кодекс
НС
A A+ A++ A

Народното събрание изслушва днес по искане на депутатите от ГЕРБ - СДС министъра на енергетиката Росен Христов с информация за доставките на газ за България от април до сега. Заседанието на депутатите започна със скандал, предаде БНР.

До напрежението доведе Изборният кодекс и продължилото 17 часа заседание на правната комисия, което приключи тази сутрин около 8 часа.

Пререканията започнаха още в първите минути на пленарното заседание, когато лидерът на ПГ на "Продължаваме промяната" излезе с декларация на трибуната, която определи случилото се като фарс – в правната комисия бяха приети промени в изборното законодателство, които връщат хартиената бюлетина и премахват район "Чужбина".

Гюров обеща, че ПП няма да спре да се бори с фалшифицирането на вота и предупреди, че бойкотът им ще продължи и по улиците:

"Това, което се случи тази нощ, беше един фарс. Това нямаше нищо общо с парламентаризъм. Това беше една подигравка, в която всички маски паднаха, чиято единствена цел беше една: да се подмени вотът на българските граждани. Това беше нападение срещу демокрацията. Не си правете илюзии. Вече нищо не гарантира вашия вот. Старите партии и партиите от статуквото, към които от вчера официално се завърна и Българската социалистическа партия, тази битка, тя не приключи тази нощ, нито ще приключи при гласуването тук, в зала. Тя ще продължи и по улиците, защото няма български гражданин, който да приеме тази гавра".

Гюров бе бурно аплодиран, а веднага след това групата му напусна пленарната зала, предаде БНР.

Секунди след него на трибуната излезе лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и в отговор на заявеното от Гюров подчерта:

"Мафията напуска, защото от тази трибуна неведнъж, господин председател, сме Ви призовавали да правите забележки на всички народни представители, които си позволяват да правят квалификации към своите опоненти. Народни представители, които чрез явно нарушение на Конституцията на Република България са се настанили на терена на политиката, да им позволявате да наричат своите опоненти мафия, господин председател, не е позволено, не е добре".

"Съжалявам, но няма на кой да направя забележка", посочи в отговор председателят на НС Вежди Рашидов.

Минути след това съпредседателят на ПП Кирил Петков влезе и отиде при IT специалистите на пленарната зала, причината остана неясна.

А междувременно по предложение на БСП депутатите вкараха като допълнителна точка в дневния ред проект на декларация за влизането на България в Шенген.


#НС #Изборен кодекс #скандал

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »