Защо заглъхват ушите?

Защо заглъхват ушите?
vseglisty.ru
A A+ A++ A

На всеки се случва, когато се издига във височина, например в самолет, или се спуска рязко надолу, да му заглъхнат ушите. Това е нещо нормално и постепенно отминава, но може да предизвика болка. При рязък спад на налягането ухото не може да се приспособи толкова бързо и тимпаничната мембрана (тъпанчето) започва да се притиска в евстахиевата тръба, което балансира налягането вътре в ухото.

По-рядко срещани, но все пак значими причини за заглъхнали уши могат да бъдат проблеми с някои вътрешни органи. Те могат да се крият в такова заболяване като евстахит - възпалителен процес в слуховата тръба. Най-често евстахитът се появява в резултат на настинка или обикновена хрема. В такъв случай най-добре е да потърсите специалист по УНГ. Евстахитът може да се развие и поради полипи в носа, синузит, гнойни сливици или изкривена носна преграда. Най-често такива причини за евстахит причиняват заглъхване на ушите при деца, пише "Труд"..

Ако не се качвате на височина или спускате в дълбочина и не сте настинали, но въпреки това ушите ви са заглъхнали, причините може да се крият в загуба на слуха. Тя възниква поради увреждане на слуховия нерв, към който кръвоснабдяването е слабо. Мнозина не обръщат внимание на такъв проблем, въпреки че намаляването на слуха на шумни места и глъхненето на ушите са основните признаци на това заболяване.

Причина за заглъхване на ушите могат да бъдат проблеми със сърцето, хипертония, исхемична болест на мозъка и редица травматични мозъчни наранявания.

Виновник може да е и възпалението на средното ухо (отит), от което сте страдали в детството. Възможно е да са се образували сраствания в тъпанчетата, което води до влошаване на тяхната подвижност. В този случай проблемът заглъхнали уши ще ви притеснява постоянно и трябва да посетите лекар.

Ако не става дума за болест, най-често срещаните мерки за справяне със заглъхването на ушите са:

* Отворете устата си няколко пъти подред, сякаш се прозявате;

* Затворете устата, стиснете носа и задръжте дъха си;

* Вземете близалка или бонбон и започнете да го смучете, като активно преглъщате слюнката;

* Пийте вода на малки глътки.


Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници