Обявяват присъдите срещу Цонев, Сантиров и Петров на 29 октомври

Обявяват присъдите срещу Цонев, Сантиров и Петров на 29 октомври
Присъдите на Николай Цонев, Тенчо Попов и Петър Сантиров (отляво надясно) ще бъдат обявени публично на 29 октомври. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Присъдите на бившия военен министър Николай Цонев, бившия съдия Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов по делото за подкуп ще бъдат обявени публично на 29 октомври.

На заседанието по делото в четвъртък и тримата обвиняеми поискаха оправдателни присъди, предаде БГНЕС.

На вчерашното заседание Прокуратурата поиска седем години лишаване от свобода за подсъдимите Николай Цонев и Тенчо Попов, шест години за подсъдимия Петър Сантиров и глоба от по 15 000 лева за всеки от тях.

Тримата са обвинени за това, че през 2010 г. в София в съучастие – Цонев и Попов като извършители, а Сантиров като помагач, са дали подкуп в размер на 20 000 евро на следователя Петьо Петров.

Бившият съдия Петър Сантиров изрази възмущението си от твърденията на прокуратурата, че с действията си е сринал имиджа на съдебната система.

„Имиджът на съдебната система се срива и уврежда от вашите действия и от безобразията, направени в досъдебното производство по време на съдебния процес. Този ваш слугинаж, това срива съдебната система," обърна се Петър Сантиров към представителите на държавното обвинение.

След заседанието прокурор Божидар Джамбазов заяви, че според него доказателствата са годни, а съдът ще има правото да направи окончателната преценка.

По думите му, ако Сантиров не е свързал Тенчо Попов и Петьо Петров, нямало как да се случи и даването на подкупа. Сантиров е бил активна страна и това е много важно за делото, допълни той.

Доказателствата срещу бившия военен министър Николай Цонев пък били непротиворечиви, макар и едностранчиви, което било и основанието за повдигането на обвинение.

„Имате разговори, записани със СРС-та, където ясно се говори за връзките на Цонев с Тенчо Попов," обясни прокурор Божидар Джамбазов.

„Петьо Петров, основният свидетел по делото, лъже по най-брутален начин," заяви по-рано адвокатът на подсъдимия Тенчо Попов – Константин Симеонов.

„С един куршум отстреляха 3 заека – съдия, министър и главен секретар," заяви от своя страна защитата на Петър Сантиров, който също се казва Константин Симеонов.

Според защитата по време на срещите си с подсъдимите Петьо Петров е отправил различни провокации към тях с цел да се създават доказателства. Адвокат Симеонов обясни още, че от вътрешната страна на плика с парите от подкупа е открит отпечатъкът не на някой от тримата подсъдими, а на следователя Петьо Петров, което показва справка в Националната банка за пръстови отпечатъци.

В съдебна зала попитали Петров защо в банката има негови отпечатъци и дали има криминални регистрации, а Петров отвърнал, че не помни. Петров не е отговорил пред съда как се е появил пръстовият му отпечатък на плика.

Според Симеонов, той очевидно лъже и не може да се нарече надежден свидетел, за какъвто го определи прокуратурата в сряда.

Адвокат Константин Симеонов припомни, че през 90-те години Петьо Петров е бил обвинен за кражба заедно с още двама души във Враца, след което е осъден на първа и втора инстанция. След това ВКС връща делото за ново разглеждане заради процесуални нарушения, с прокуратурата прекратява производството срещу Петров.

При друг случай преди две години Петьо Петров бил хванат да шофира пиян и дрегерът е отчел 1,24 промила алкохол в кръвта му.

Сериозно внимание адвокатите обърнаха на постановлението за образуване на наказателно производство, чийто автор е Роман Василев. То е издадено на 16 март 2010 г. Производството е образувано след разпита на основния свидетел Петьо Петров, който е направен в 16:00 часа същия ден.

Защитата си задава въпроса защо, след като производството е образувано след разпита на Петьо Петров, час по-рано е имало разрешение за подслушване на подсъдимите.

Адвокатите поискаха СРС-тата по делото да бъдат изключени от доказателствените материали, тъй като според тях не са разрешени по законово установения начин.

Защитата не приема и заключението на чаканата 2 години експертиза на СРС-записите. Според адвокатите, не е станало ясно кой и как е манипулирал протоколите и видео записите от тези СРС-та.

„Липсват цели пасажи от срещите, които не са устройвали ДАНС и МВР или онзи, който е избирал какви доказателства да бъдат представени по делото," смятат те.

„Как така в кориците на делото се съдържа разговор между Петър Сантиров и жена му, в който те се уговарят къде да обядват, а пък липсват разговорите между Петьо Петров и началника на следствието Бойко Найденов," пита адвокат Симеонов.

#Николай Цонев #Петър Сантиров #Тенчо Попов #СРС #подкуп #Петьо Петров #прокуратура

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници