Бокова: България има огромно културно наследство, да го включи в ЮНЕСКО

Бокова: България има огромно културно наследство, да го включи в ЮНЕСКО
Ирина Бокова участва в 8-мата конференция на министрите на културата по въпросите на културното наследство в Югоизточна Европа, на която София бе домакин. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България има огромно културно наследство и трябва да включи много по-голяма част от него в списъците на ЮНЕСКО, заяви генералният директор на световната организация Ирина Бокова.

Тя участва в 8-мата конференция на министрите на културата по въпросите на културното наследство в Югоизточна Европа, посветена на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа, на която България е домакин.

В списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство България има само два обекта - Бистришките баби и нестинарството. Ирина Бокова обаче изрази надежда страната да подаде кандидатурите си и за други обекти, както за нематериалното, така и за материалното културно наследство.

Като пример тя даде Казанлъшката гробница, пещерата „Магура“, Белоградчишките скали.

„България наистина се превръща в лидер в региона, а и в по-голям мащаб в областта на опазването на традицията на фолклора и на нематериалното културно наследство. В този глобален и толкова обвързан свят един от най-важните въпроси е въпросът за идентичността. Хората не бива да губят своята идентичност, своята култура, своята традиция, иначе светът ще стане много скучен и еднообразен и всички ще загубим. Много от традициите в Югоизточна Европа са общи, но имат различни варианти. Мисля, че този регион може да даде добър пример за останалите по какъв начин културата трябва да сближава, а не да разделя народите и хората“, убедена е Ирина Бокова.

Според генералния директор на ЮНЕСКО България може да помисли много сериозно и за един смесен паметник на културата, който има и природна, и културна значимост.

ЮНЕСКО насърчава сътрудничеството между съседните държави да включват трансгранични паметници. Така например Сърбия, Босна и Херцеговина и Черно гора работят по включване на карстови пластове като природен паметник на културата.

„На фона на трудностите в икономическото развитие и по-забавения икономически растеж културните индустрии се развиват най-бързо. Ние искаме да подкрепим тази тенденция. Една нова форма на икономика се заражда в света. Тя е свързана с дизайна, производството на филми, фестивалите, културния туризъм и това е нещо, което аз много силно искам да подкрепя в региона на Югоизточна Европа. За да стане това възможно, трябва да има по-тясно културно сътрудничество“, каза още генералният директор на ЮНЕСКО.

#Югоизточна Европа #културно наследство #пещера „Магура“ #ЮНЕСКО #Ирина Бокова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници