Учение в завод „Дунарит“ вдигна на крак всички служби

Учение в завод „Дунарит“ вдигна на крак всички служби
A A+ A++ A

„Пожар“ на територията на военния завод „Дунарит“ край русенското село Николово вдигна на крак всички институции, свързани с аварийно-спасителните дейности. Учението, което е запланувано още преди няколко месеца, се извърши в периода между 9:30 и 12 часа.

Сценарият, който бе разигран, бе свързан с инцидент извън производствените мощности. Заради пожар бе подадена първо сиренна сигнализация на територията на завода, след което и гласово съобщение информира за избухнал пожар. Незабавно започна евакуация на работниците, а на място пристигнаха първите пожарни, линейка на „Спешна помощ“ и екипи на БЧК - Русе. Полицията отцепи района, като в учението бяха ангажирани и доброволци от общинския отряд, информира Русе Медиа.

Ситуацията, която разиграхме, беше близка до реалната. Ставаше дума за запалване извън сградите на производството, имаше пострадали двама работници, които са се опитали да гасят. Загасихме пожара и евакуирахме работниците“, обясни началникът на Първа пожарна главен инспектор Веселин Марков

При инцидента двамата „пострадали“ са получили изгаряния и травми. „Имаме мъж на 54 години със счупена подбедрица, при която кракът се шинира, превързва се и се транспортира до болницата. 50-годишна жена е с изгаряния втора степен на предмишницата, след обработка също се бъде откарана към лечебно заведение“, обясни фелдшерът от Спешна помощ Боян Българинов.

Доброволците от БЧК пък се погрижиха за жената, получила „изгаряния“. „Екипите ни имат за задача оказване на първа долекарска помощ, осигуряване на психологична помощ и подкрепа на евакуираните и екипите на място с топли напитки и храна“, обясни Десислава Дивчева от БЧК-Русе.

При учението бяха проиграни аварийният план на самия обект, действията на пожарна, полиция, БЧК и Спешна помощ, самата щабна тренировка и областният план на общинско ниво. След подаване на сигнала за инцидента Общината е свикала също щаб, на който със заповед на кмета е обявено частично бедствено положение в Николово, Мартен, Сандрово, Просена и двете промишлени зони – „Тегра“ и Индустриалния парк.

От ръководството на „Дунарит“ са доволни от резултатите от учението. „Периодично проиграваме такива учения и аварийния план, съвместно с всички служби. Стремим се да сме подготвени, дано не се налага. Днес се справихме, и то по-добре от очакваното“, коментира изпълнителният директор на „Дунарит“ инж.Петър Петров.

#„Дунарит“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници