Българските пожарникари отбелязват своя професионален празник

Българските пожарникари отбелязват своя професионален празник
A A+ A++ A

За поредна година българските пожарникари ще отбележат професионалния си празник. Празникът ще се състои на 14 септември в двора на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Церемонията, в рамките на която ще бъде отслужен водосвет и ще бъдат поднесени венци и цветя пред мемориалната плоча на загиналите при изпълнение на служебните си задължения служители на ГДПБЗН, ще започне в 14 часа. На нея ще присъстват ръководствата на вътрешното министерство и на главната дирекция, информира БГНЕС.

 

През 1995 г. с Решение № 385 на Министерския съвет датата 14 септември е обявена за Професионален празник на служителите на тогава Национална служба "Пожарна безопасност и защита на населението". Така е възстановена традицията, по решение на Първия пожарникарски събор, тази дата да се отбелязва като патронен празник на пожарните команди в страната. Първият пожарникарски събор в България е бил свикан именно на 14 септември, но през 1905 г.

Една от първите същински пожарни команди е създадена през 1878 г. в София. През 1884 г. са доставени първите пожарни помпи, придвижвани с коне, за Софийската пожарна команда, с което се отбелязва нов етап в развитието на пожарното дело. Още в първите години след Освобождението е положено и началото на организираната противопожарна пропаганда. През 1896 година в град Русе е основана първата в страната доброволна пожарна дружина, но едва 10 години по-късно доброволните пожарни дружини започват да работят ефективно.

В столицата от 1 юли 1999 г. има и паметник на загиналите пожарникари при изпълнение на служебния им дълг, а в основите му е поставена капсула с послание към бъдните поколения огнеборци, в което се казва: "Само настояще, отдало дължимото на предходното и запомнило неговите уроци и поуки, може да гради и пази едно позитивно бъдеще ...в името на човешкото благо и професионалната чест".


 

#Пожарникарите #пожарникар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай