„Комерсант“: При „не“ на референдума България ще трябва да затвори „Козлодуй“

„Комерсант“: При „не“ на референдума България ще трябва да затвори „Козлодуй“
Изданието припомня, че референдумът ще е първият в България след 40-годишно прекъсване и че е иницииран от БСП, която събра над 500 000 подписа в подкрепа. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Ако гражданите на България се откажат от развитието на атомната енергетика на предстоящия референдум, София ще трябва да мисли за затварянето на централата в „Козлодуй“, пише руският вестник „Комерсант“.

Под заглавието „България даде надежда на „Росатом“ сайтът на руското издание днес информира за решение на депутатите въпросът на референдума да бъде само по това да развива ли България ядрена енергетика чрез изграждане на нова ядрена централа, но без конкретния проект за строежа на АЕЦ „Белене“, информира „Дневник“.

При положителен отговор известна надежда за възобновяване на строителството на АЕЦ „Белене“ ще получи руската компания „Росатом“, но одобрение ще има и за продължаването на работата на „Уестингхаус“, която получи правото да изготви техническата обосновка за проекта за седми блок на АЕЦ „Козлодуй“, пише „Комерсант“.

Изданието припомня, че референдумът ще е първият в България след 40-годишно прекъсване и че е иницииран от БСП, която събра над 500 000 подписа в подкрепа.

Отбелязва се също, че прозападно настроеният президент Росен Плевнелиев предложил на управляващите от ГЕРБ да изменят въпроса.

#АЕЦ „Белене“ #Русия #„Росатом“ #БСП #„Козлодуй“ #България #референдума #София #вестник #„Комерсант“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Референдум 2013
Последно от Референдум 2013

Всички новини от Референдум 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници