Случайно пътуващ пожарникар е предотвратил трагедия в пламналия влак

Случайно пътуващ пожарникар е предотвратил трагедия в пламналия влак
Нова тв/Petia Kirilova
A A+ A++ A

Сред пътниците в пламналия снощи влак край Каспичан е имало огнеборец, съобщи днес сутринта БНР, позовавайки се на началника на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Шумен комисар Иван Иванов. Върбан Петков пръв забелязал пожара, който избухнал в първия вагон на композицията. Дръпнал ръчната спирачка и започнал да евакуира хората. Вероятно така са спасени десетки животи.

"Излязох в коридора на вагона и видях задимяване. Започнах да отварям всички възможни прозорци. След това дръпнах ръчната спирачка. Обърнах се в обратна посока, където целият коридор беше пълен с хора. За около минута и половина се евакуираха всички, които бяха във вагона“, разказа Върбан Петков пред БТВ.

Мъжът не успява да се върне вече във влака, за да си вземе документите, защото огънят пламва със страшна сила. “Ако бяхме закъснели с минута, можеше да има жертви, защото имаше възрастни хора, които доста трудно се придвижваха“, казва спасителят.

Пожарът възникна вчера вечерта в бързия влак 2613, пътуващ от София за Варна. Гасенето е приключило малко малко след полунощ. Информациите засега сочат, че е пострадал единствено машинистът. Той е с наранена ръка при опита да откачи локомотива от първия вагон.

Днес се очаква на мястото на инцидента да бъде направен втори оглед. На него ще присъстват и експерти на железопътната компания, за да могат да преценят какви са причините за пожара.

След избухването на пожара към мястото на инцидента бяха насочени три противопожарни екипа от Шумен и два екипа от Нови пазар, съобщиха от полицията. Пламъците са били видими от магистрала "Хемус", разказваха шофьори. Местни хора са помагали при насочването на екипите на пожарната.

В социалните медии пътничката от горящия влак Петя Кирилова е споделила видео материали и снимки от мястото на инцидента. "Всички сме добре, 20-25 души. Пожарната веднага дойде", съобщи тя във Фейсбук.

Към 21:20 часа от полицията в Шумен обявиха, че заради труднодостъпния терен на мястото на инцидента РСПБЗН-Шумен е създала организация за извозване на пътниците с високо проходима техника до гара Каспичан, откъдето ще бъдат транспортирани с автобуси по останалата част от маршрута си. Според говорителя на полицията Ася Йорданова става въпрос за малко над 50 души.

На разпространени в социалните мрежи кадри се виждат огромни поражения в поне два от вагоните. И навяват спомен за трагедията от преди 14 години в Червен бряг:

#влак #пожар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници