Икономическата активност в еврозоната се влошава, идва рецесия

Икономическата активност в еврозоната се влошава, идва рецесия
Pixabay
A A+ A++ A

Икономиката на еврозоната се влоши през октомври, тъй като високата инфлация и страховете от засилваща се енергийна криза влияят на потребителското търсене и добавят аргументи, че валутният съюз ще изпадне в рецесия през зимата, съобщи Ройтерс.

Производствената активност в еврозоната през октомври се е свила с най-бързия си темп от края на 2020 година, предаде БТА. Месец по-рано германските промишлени поръчки отчетоха намаление с повече от очакваното, тъй като търсенето на експортни стоки потъна, проправяйки пътя към рецесията пред най-голямата икономика в Европа.

Окончателните данни за еврозоната, на индекса на мениджърите по доставките Пи Ем Ай (РMI), на рейтингова агенция "Стандард енд Пуърс глоубъл" (S&P Global), показаха спад до 23-месечен минимум от 47,3 през октомври спрямо отбелязаните 48,1 през септември. Прогнозите бяха за малко по-слабо представяне, като индексът се очакваше да достигне 47,1, по 100 степенната скала, при която стойностите под 50 показват свиване на активността на мениджърите.

"Окончателните данни за индекса Пи Ем Ай (PMI) в еврозоната за октомври рисуват ясна картина на спадаща активност и главоломно висока инфлация", каза Джак Алън-Рейнолдс от консултантска компания "Кепитъл икономикс" (Capital Economics).

По думите му "въпреки че все още индикаторът не се е свил с 0,5 на сто, което очакваме да се случи през четвъртото тримесечие (спрямо третото тримесечие), новите поръчки и индексът на мениджърите по доставките предполагат, че по-лошото предстои".

Във Франция, втората по големина икономика в Евросъюза, по-ранни данни показаха, че промишленото производство е намаляло през септември, въпреки че нейният индекс Пи Ем Ай показва, че растежът на сектора на услугите се е забавил по-малко от първоначално прогнозираното през октомври.




#еврозона #рецесия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"