Великобритания крачи към дълбока рецесия, понижават финансовите й рейтинги

Великобритания крачи към дълбока рецесия, понижават финансовите й рейтинги
A A+ A++ A

Goldman Sachs понижи икономическите перспективи на Великобритания и предупреди за по-дълбока рецесия през следващата година, след като миналата седмица министър-председателят Лиз Тръс отстрани от поста финансовия си министър и се отказа от част от непопулярния си икономически пакет, информира Reuters.

Банката от Уолстрийт ревизира прогнозата си за икономическото производство на Обединеното кралство през 2023 г. до спад от 1% от по-ранната прогноза за спад на производството от 0,4%, като базисната инфлация се очаква да бъде 3,1% в края на 2023 г., което е спад от предишните 3,3%.

"Като прибавим и по-слабата инерция на растежа, значително по-строгите финансови условия и по-високия корпоративен данък от април следващата година, ние допълнително понижаваме прогнозата си за растежа в Обединеното кралство и сега очакваме по-значителна рецесия", заявиха анализаторите на Goldman.

В условията на сътресения на финансовите пазари Тръс заяви в петък, че Великобритания ще продължи с повишаването на корпоративния данък до 25% през следващата година, с което направи обрат в обещанието си да го замрази на 19%, след като и икономиката на Обединеното кралство неочаквано се сви през август.

От Goldman Sachs намекнаха за възможни по-нататъшни промени в политиката през следващите дни, но заявиха, че е по-малко вероятно програмата за гарантиране на цените на енергията да бъде преразгледана, тъй като тя е необходима за защита на сметките на домакинствата през зимата.

Тя също така вижда по-малък натиск върху Английската централна банка (АЦБ) за агресивно затягане и понижи оценката си за крайния лихвен процент на банката до 4,75% от 5%, прогнозирайки повишения със 75 базисни точки през ноември и декември от страна на централната банка.

"Запазването на основната инфлация и продължаващото напрежение на пазара на труда предполагат, че централната банка все още трябва да насочи паричната си политика към значително свиване", пишат анализаторите на Goldman.

"При все това, след като премиерът Тръс промени политиката си, смятаме, че има по-малък натиск върху АЦБ да действа агресивно на предстоящите срещи", добавиха те.

#Великобритания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »