БНБ: Не съществува „доклад”, че не сме готови за еврото

БНБ: Не съществува „доклад”, че не сме готови за еврото
A A+ A++ A

Българската народна банка отрече да е изготвян доклад, в който се твърди, че страната ни не е готова за присъединяване към еврозоната през 2024 година. Това става ясно от позиция на Централната банка, изпратена до БНР за автентичността и характера на текстовете, цитирани през седмицата от лидера на „Възраждане” Костадин Костадинов. Според тълкуването на партията на Костадинов страната ни не е готова за въвеждане на единната европейска валута в целевия хоризонт.

БНБ потвърждава фокуса си върху подготовката за въвеждането на еврото именно с целева дата 1 януари 2024 година: Българската народна банка не е изготвяла Анализ за ефектите от въвеждането на еврото, който да е одобрен от Управителния съвет и да бъде официално входиран в Народното събрание. След поискано уточнение от БНБ заявиха: „Не съществува такъв „доклад на БНБ”.

Обсъжданите в публичното пространство текстове - предоставени с цел прозрачност и избягване на спекулации по темата - са работни версии, изготвени от експерти на БНБ като част от дейността на работна група.

От централната банка допълват, че „позицията на БНБ по въпросите, свързани с присъединяването към еврозоната, е изразявана многократно, включително от управителя на БНБ”. Миналата седмица от трибуната на Народното събрание гуверньорът Димитър Радев изтъкна ползите за страната ни от присъединяването към еврозоната и предупреди, че ако не успеем да влезем в целевите срокове, следващият прозорец за нас ще бъде чак след десет години.

„Възраждане”: Потресаващ анализ

Анализът на Българската народна банка (БНБ) на практика казва, че не сме готови България да влезе в еврозоната, обявиха на брифинг в парламента от „Възраждане”. Те цитираха текстове, според които българската икономика не е готова за приемане на еврото и България „ще загуби възможността да противодейства на негативно влияние от налаганата от Европейската централна банка парична политика”.

Лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов определи анализа за еврото като потресаващ. Той припомни, че по инициативата на парламентарната група е сформирана контактна група за разговори с други сили за свикване на референдум по въпроса за въвеждането на еврото.

БСП: БНБ сами не искат да си подпишат доклада

От левицата обявиха, че са получили въпросния работен доклад. „БНБ ни изпраща нещо, което не е ясно кой го е писал, каква отговорност носи, няма подпис и печат, не е ясно кои са тези експерти в БНБ”, коментира Румен Гечев от БСП.

Според социалиста имаме сериозни причини да се притесняваме и това обяснява защо Централната банка не подписва и не изпраща доклад, който те да са утвърдили в Управителния съвет. „Ние споделяме мнението, че не сме готови от 1 януари 2024 г. да влезем в Еврозоната и това ще стане, когато това е от полза на България, тъй като засега рисковете са много големи“, заключи Румен Гечев.

#БНБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »