„Български възход“ смениха мнението си – вече подкрепят военната помощ за Украйна

„Български възход“ смениха мнението си – вече подкрепят военната помощ за Украйна
A A+ A++ A

Решението за изпращане на военна помощ за Украйна влеза в пленарната зала. След общото заседание на парламентарните комисии по отбрана и външна политика предложенията за военна помощ за Украйна на ГЕРБ и „Демократична България“ са обединени в общо проекторешение.

Решението се дебатира на фона на предупрежденията на министъра на отбраната Димитър Стоянов, че способностите за защита трябва да бъдат запазени. Той отбелязва, че заради предоставянето на военна помощ, не трябва да бъдат редуцирани способностите на Българската армия.

Изненадващо по време на обсъждането стана ясно, че партията на Стефан Янев „Български възход“, които бяха против подпомагането на Киев във войната с Москва, вече подкрепя решението, защото „изразява солидарност с украинския народ", предаде bTV.

Дебатът започна при ясно разпределение на силите. ГЕРБ, „Демократична България“, „Продължаваме промяната“ и ДПС се обявиха за изпращането на военна помощ и допълниха, че е трябвало да я дадем отдавна, защото сме в условия на непровокирана агресия.

„Ние вече сме много закъснели. Сега имаме шанс да поправим грешката и да застанем до нашите съюзници“, каза Ананас Славов от „Демократична България. „Тук е застрашен украинският народ. Заплашен е от изтребление. Това е непровокирана агресия. България трябва да се върне от правилната страна на историята“, каза Георг Георгиев от ГЕРБ.

На обратния полюс в залата са БСП и „Възраждане“ с аргумент, че даването на военна помощ на практика ни въвлича пряко във войната. „Проектът е прибързан, неподготвен и чисто политически мотивиран. Има декларация на НС за осъждане на руската агресия. Днес се ражда една коалиция на войната, което ще доведе до тежко разделение“, каза Кристиан Вигенин от БСП.

„Евроатлантическата сбирщина се опитва да вкара България във война. Повечето държави не дават оръжие. Това е под външен диктат, а мнозинството българи са против“, заяви Ангел Георгиев от „Възраждане“.

„Цинизъм е да дадеш старо оръжие и да казваш, че оголваме нашите въоръжени сили. Предоставяйки помощ сме заедно с нашите партньори“, заяви Даниел Лорер от „Продължаваме промяната“. Дебатът по темата продължава и в този час.

„Възраждане“ на протест

Преди дебатите „Възраждане“ организира протест пред Народното събрание срещу решението за изпращане на оръжия за Украйна от страна на България. „Категорични сме, че страната ни няма място във този конфликт между два братски народа", уточняват от партията.

#Стефан Янев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"