Стефан Янев: Ако сме солидарни европейци, да бяхме спрели транзита по "Балкански поток"

Стефан Янев: Ако сме солидарни европейци, да бяхме спрели транзита по "Балкански поток"
стп кадър/Фейсбук/Стефан Янев
A A+ A++ A

"Къде е българското лидерство, което да застане на Европейския съвет и да заяви, че въпросът с доставките на газ трябва да го решим заедно?".

Това заяви пред БНР Стефан Янев, лидер на партия "Български възход", бивш премиер в две служебни правителства, съставени от президента Румен Радев.

"Българската политика насочена ли е към ЕС, за да кажем: "Уважаеми колеги, нашата икономическа ситуация е достатъчно тежка. Не искате да ставаме слабото звено във веригата. Помогнете ни сега, помогнете ни по специфичен начин. Нека да имаме общи решения, солидарни, за да ги постигаме заедно", каза още той и обобщи:

"Липсва европейската солидарност. ... Без газ нашата икономика и ежедневие може да е в колапс. В същото време липсва общото решение на ЕС. Обявявайки ситуацията за форсмажорна, защо не спрем транзита през тръбата, която минава през България, т.нар. "Балкански поток"? Ние не ползваме от нея нищо, но транзитът на газ безпроблемно минава към други европейски държави. Ако сме солидарни европейци, нека да спрем преноса и да кажем, че като европейски граждани няма да вземаме този руски газ и ще работим солидарно. ... Защо българското правителство не взе това решение? Анти-Газпром коалицията в 47 Народно събрание имаше мнозинство от повече от 140 депутатr. Тя можеше да вземе това решение, защо не го спря?".

По думите му има само говорене по темата за руския газ, без да се дават практически решения.

Политическият опонент на партията ни е либералният глобализъм, изтъкна той и коментира:

"Либерализмът се съюзи с глобализма и плодовете от това ги виждаме - те са по-малко ред, по-малко законност и източване на национални ресурси на базата на глобалния капитал, който прониква навсякъде. ... Проблемите на либарализма ще доведат до алтернативата да се говори все по-често в бъдеще за консерватизма".

Според Янев партиите в България трябва да се определят по тази ос: либарализъм - консерватизъм:

"Аз предлагам консервативно поведение, което е насочено към националната държава. Нас това ни интересува - ще има ли България".

"Структурирането на партия "Български възход" предстои. Надявам се след 3 октомври да започне истинското структуриране на партията, защото сега сме заети с изборите", заяви Янев и добави:

"С отварянето на вратата към Съюза на свободните демократи и АБВ показва, че "Български възход" може да играе обединяваща роля между формации с различни предпочитания в политическия спектър", подчерта той и уточни, че въпросът с коалирането след изборите е съвсем различно нещо:

"Ние не поставяме червени линии и не казваме с кои може и с кои не може. Взаимодействието е смисълът в политиката. Избирателите изпращат в парламента хора, които да си говорят".


 


 

#Стефан Янев #Български възход

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »