Инициативният комитет за АЕЦ „Белене“ заплашва с КС и протест

Инициативният комитет за АЕЦ „Белене“ заплашва с КС и протест
„Ние ще се постараем въпросът да се постави по начина, под който се подписаха 770 000 души“, каза Тодоров. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Започваме консултации с юристи и ще сезираме Конституционния съд (КС), заяви председателят на Инициативния комитет „Аз не се отказвам от АЕЦ „Белене“, а ти?“ Красимир Тодоров.

„Това, което се случи, означава, че ние, от Инициативния комитет, ще се постараем въпросът да бъде зададен по правилния начин“, така Тодоров коментира решението на депутатите референдумът да се проведе с въпроса, зададен от управляващата партия ГЕРБ, цитира го БНР.

„Ние ще се постараем въпросът да се постави по начина, под който се подписаха 770 000 души. Започваме да се организираме за протест, защото парламентарната демокрация вчера даде дефект“, коментира Тодоров.

Той обясни, че именно затова са създадени Инициативният комитет и гражданското движение РИЛА – за да може да се съблюдават процесите по създаване и провеждане на референдуми.

„Очакваме да ни подкрепят всички хора, които смятат за правилно управление пряката демокрация“, каза Тодоров.

„Гражданското движение, което е създадено, е да съблюдава интересите на народа. След понеделник ще видим как ще сезираме КС. За нас мнението на суверена е по-важно от всяко едно друго мнение. Вярваме силно в съдебната система в България“, допълни той.

„Ние не сме под шапката на нито една политическа партия, ние сме граждански Инициативен комитет, който се съобразява само с мнението на суверена, на народа“, категоричен беше Тодоров, като добави, че трябва да се намали прагът за гласуване за референдум.

„Относно законността на самия референдум нямам никакви съмнения, защото аз лично съм участвал в процеса на събиране на подписи. Идеята беше наша, на Инициативния комитет от град Белене. Тук се възроди идеята и тя продължи до самото й осъществяване“, сподели Красимир Тодоров.

#Красимир Тодоров #демокрация #законност #референдум #подписи #ГЕРБ #Белене #АЕЦ #Конституционен съд #инициативен комитет #КС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници