Кризата с чиповете удари по смарт-ключовете на автомобилите

Кризата с чиповете удари по смарт-ключовете на автомобилите
A A+ A++ A

Кризата с чиповете продължава да засяга цялата автомобилна индустрия. След забавянето на доставките и появата автомобили, произведени без определени опции, избрани от клиентите, сега на хоризонта се появява нов проблем - липсата на материали за производството на ключовете (в случая става възпрос за устройствата за дистанционно отваряне на колата и стартиране на двигателя от разстояние).

Ако днес наистина отварянето на колата от разстояние и самите безключови системи ни се струват нормални, това е благодарение на чиповете, присъстващи вече масово дори в предметите, които държим в джобовете. В интервю за Reuters представител на Toyota разкри, че компанията му е била принудена да доставя коли с един смарт-ключ, карайки клиентите да чакат за втория, съобщава Automedia.bg.

И Toyota не е единственият производител, който се сблъсква с проблема. Доставката на автомобили без резервен ключ, както сме свикнали да го наричаме, е една от многото стратегии, които няколко световни производители прилагат. Целта е да се ускори производство и доставката на автомобили до крайния клиент.

В официално изявление компанията обяви, че „тъй като недостигът на полупроводници не спира, това е временна мярка, насочена към възможно най-бързо доставяне на автомобили на клиентите. Що се отнася до втория смарт-ключ, очакваме да го доставим веднага щом бъде готов“.

Това е повтарящ се проблем при няколко марки. Според слухове, следващите производители, които ще започнат да доставят колите си с един ключ, са германските компании. При BMW и Audi проблемът е доста време, като още през 2021 година те бяха принудени да премахнат своя цифров ключ от опциите, които предлагат.

Най-лошото в случая е, че разрешаването на кризата с чиповете все още изглежда много далеч. Някои производители – като Stellantis, например, очакват тя да приключи в края на 2023 година. Други, сред които е Volkswagen, обаче са по-песимистично настроени и смятат, че това е невъзможно.

#чип #криза

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници