Депутатите избраха въпроса на ГЕРБ за референдума

Депутатите избраха въпроса на ГЕРБ за референдума
Депутатите приеха формулировката на въпроса за референдум за АЕЦ „Белене", предложен от правната комисия в парламента с председател Искра Фидосова от ГЕРБ. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Депутатите приеха формулировката на въпроса за референдум за АЕЦ „Белене", предложен от правната комисия в парламента с председател Искра Фидосова от ГЕРБ.

Така въпросът на предстоящия референдум ще бъде „Да се развива ли ядрена енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала", предаде БГНЕС.

106 народни представители гласуваха „за", а само 7 се обявиха „против".

Дебатът за формулирането на въпроса за референдума за АЕЦ „Белене" очертава ясното противопоставяне на една власт срещу един народ, заяви лидерът на БСП и ПЕС Сергей Станишев.

Той отбеляза, че за пореден път по време на важни дебати от пленарната зала отсъстват премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Симеон Дянков и „страхливо избягалият министър на икономиката" Делян Добрев, предаде БГНЕС.

Сергей Станишев обвини управлението на ГЕРБ, че унищожава парламентарната демокрация и народовластието в България.

„Това поведение на управляващите е страх, арогантност и шизофренно поведение. Уплашихте се от това, че безпрецедентен брой български граждани се подписаха под искането за първото за 23 години демокрация провеждане на пряко народно допитване. Надявахте се, че няма да се събере нужният брой подписи. Сън не ви лови, управляващите, от няколко месеца и се опитвате да извадите от въпроса за референдума съдържанието му, нарушавайки принципите на закона на българската Конституция", заяви още Сергей Станишев.

„Не бива гражданската инициатива за референдум да бъде яхвана по такъв груб начин от която и да е партия или от самостоятелни политически единици", заяви по време на дебата депутатът от ГЕРБ и председател на парламентарната правна комисия Искра Фидосова.

По време на изказването й от балкона в пленарна зала се развяха два плаката с надписи „ГЕРБ е диктатура" и „780 000 излъгани", което бе посрещнато с бурни ръкопляскания от левицата.

#ГЕРБ #БСП #референдум #АЕЦ „Белене" #Искра Фидосова #депутат от ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Референдум 2013
Последно от Референдум 2013

Всички новини от Референдум 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници