Инициираните от ГЕРБ разговори за ново управление започнаха (ОБЗОР)

Инициираните от ГЕРБ разговори за ново управление започнаха (ОБЗОР)
стоп кадър/НОВА
A A+ A++ A

Първи преговори за ново управление у нас. Днес започнаха разговорите, идеята за които дойде от ГЕРБ. Посочените от партията посредници- Росен Плевнелиев и Соломон Паси стартираха преговорите с тези, които ги посочиха - най-голямата партия в парламента. А следобеда се срещнаха и с „Български Възход”, но лидерът Стефан Янев беше заместен от Виолета Комитова. Предстои и среща с ДПС. Другите партии и коалиции обявиха, че няма да ходят на преговори.

След вчерашния сблъсък между бившите партньори БСП и „Продължаваме Промяната”, днес от двете партии заявиха, че път за разбирателство между тях има.

Преговарящите влязоха с реална сметка за задачата, която им предстои.

„В някаква степен бих определил като нещо по средата между „Мисията невъзможна” и „Умирай трудно”. Никога от падането на Берлинската стена до днес геополитиката не e влияла толкова колкото в този процес”, заяви Соломон Паси.

И категорично заявиха, че това не са преговори за коалиция.

„Ние двамата с доктор Паси се нагърбихме с нелеката задача да накараме политическите партии да излязат от окопите да си говорят, да търсят заедно съгласие”, заяви Росен Плевнелиев.

Срещите започнаха с партията, която ги посочи като експерти за преговори – ГЕРБ-СДС. Още преди старта обаче стана ясно, че всички останали, освен „Български възход" и ДПС, са отказали официално поканите.

„Очаквам да преосмислят позицията си за разговор не с нас, ето, ние отстъпваме, давам възможност на други опитни хора, хора извън политиката, които са участвали в тежки процеси, в които също е имало кризи. Очаквам другите партии да осъзнаят поне, че без диалог няма решение”, каза Десислава Атанасова.

И потвърдиха, че разговорите с партиите, които участват, не са за коалиция.

„Не знам дали е възможно сформиране на мнозинство, но ако е възможно, трябва да е на база сходство в цели, принципи, позиции. По никакъв начин няма да си позволим аритметично мнозинство с този и този, за да минем числото 121”, каза Томислав Дончев.

Втората среща с „Български възход” също завърши с призив за обединение.

„Трябва да се работи в посока съставяне на правителство, което ние наричаме антикризисно, не програмно, не експертно. Не сме говорили за партии, просто изложихме нашите виждания за коалиция. Ние сме най-малката група и не сме в позиция ние да определяме условия”, заяви Виолета Комитова.

Преговарящите излязоха по-позитивни и обясниха, че на финала ще съберат всички предложения в декларация, която ще внесат в Народното събрание за обсъждане. Преди това ще я представят и на партиите, които са отказали среща.

„И да започнат да постигат резултати, а не да избягат от отговорност, да се окопаят някъде там в траншовете на измислената от някой война, която не е войната на българския народ”, призова Росен Плевнелиев.

„Ако успеем, успява цял народ”, допълни го Соломон Паси. Не изключиха да започнат и нов кръг от преговори.

А докато контактната група на Росен Плевнелиев и Соломон Паси провежда срещи по политики, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска нова – за бюджета.

„Искам да направите контактна група с президента Радев и служебното правителство, защото един проектобюджет в такава обстановка, неразчетен, зад който не е заставало служебното правителство, ще стане сватбарски бюджет и ще гасим пожара с бензин, ако се вкара популистки бюджет наново”, каза Борисов.

И отново призова за диалог, предаде НОВА.





#контактна група #преговори #нов кабинет #ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »