СЕМ ще следи предизборните дебати и рекламите

СЕМ ще следи предизборните дебати и рекламите
A A+ A++ A

Участието на мъжете и жените в предизборните кампании ще следи Съветът за електронни медии (СЕМ), предвижда планът за насърчаване на равнопоставеността на жените и мъжете. През 2023 г. предстоят местни избори, а през 2024 г. за европарламент. От СЕМ ще осъществяват мониторинг на радио и телевизионни програми за участието на жени и мъже в предизборните кампании на партиите и коалициите. Ще следят и за участието на експерти жени в медийните изяви, свързани с изборите. След това СЕМ ще изготви доклад, а целта е да се покаже дали има равнопоставеност на двата пола в политическата реклама по време на избори.

СЕМ ще следи БНР и БНТ за участието на жените и мъжете в предаванията. Ще правят и мониторинг на радио и телевизионно съдържание за участието на жени и мъже в актуални политически и икономически интервюта и диспути. СЕМ ще следи и в какъв образ се представят мъжете и жените в рекламите и след това ще изготви доклад.

Трябва да бъде насърчавано назначаването на жени на ръководни позиции в дипломатическата служба, пише още в плана за насърчаване на равнопоставеността на жените и мъжете.

Сред другите мерки, които трябва да бъдат предприети, е подобряване на информираността по отношение на равнището на заплащане на мъжете и жените в различните икономически сфери и професии. Както и повишаване на информираността на обществото за разликата между половете в заплащането и връзката между заплатите и социално-осигурителните права, включително пенсиите.

Ще бъдат изготвени и промени в нормативни актове с цел подобряване на превенцията и противодействието на домашно насилие и насилие срещу жени. Служителите на МВР ще бъдат обучавани по теми, имащи отношение към равнопоставеността на жените и мъжете. Целта е да бъдат по-подготвени да разпознават случаите на домашно насилие и да предотвратяват престъпления.

#избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници