10 страни от ЕС въвеждат данък върху транзакциите

10 страни от ЕС въвеждат данък върху транзакциите
Държавите, които въведат данъка, ще трябва да решат точно кои видове финансови транзакции ще се облагат и за какво ще се използват приходите. Снимка: europeword.com
A A+ A++ A

Европейската комисия препоръча да бъде разрешено на десет страни от еврозоната да въведат данък върху финансовите транзакции, въпреки съпротивата на други от ЕС, според които тази мярка ще отблъсне инвеститорите, съобщиха световните агенции.

„Това е напълно справедливо – ние трябва да гарантираме, че разходите за кризата се споделят от финансовия сектор, вместо да се стоварват върху обикновените граждани“, заяви председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу, цитиран от ДПА и БТА.

„Този данък може да събере приходи от милиарди евро, които са толкова необходими на страните членки в тези тежки времена“, допълни той.

Страните, които искат да въведат данъка, са „големите четири“ – Германия, Франция, Италия и Испания, подкрепени от Австрия, Белгия, Гърция, Португалия, Словакия и Словения.

Други държави могат да се присъединят във всеки един момент, а неотдавна интерес прояви и Естония, която обаче все още не е представила официално заявление пред ЕК.

Сега е необходимо квалифицирано мнозинство от Съвета на ЕС, както и одобрението на Европейския парламент, за да могат десетте страни да действат едностранно.

Държавите, които въведат данъка, ще трябва да решат точно кои видове финансови транзакции ще се облагат и за какво ще се използват приходите.

Германският канцлер Ангела Меркел предложи данъкът да се използва за финансиране на фонд, който временно да помага на финансово затруднени страни от еврозоната да инвестират в специални проекти.

Други настояват приходите да се насочат към бюджета на ЕС, като държавите, въвели данъка, да получат отстъпка от вноските си.

Според оценките на ЕК, ако всички 27 страни от ЕС въведат данъка, то приходите от него могат да достигнат около 57 млрд. евро годишно, допълва ИТАР-ТАСС.

#Европейската комисия #ЕК #Жозе Мануел Барозу #председател на ЕК #Данък върху финансовите транзакции #еврозона #ЕС #криза #Германия #Франция #Италия #Испания #Австрия #Белгия #Гърция #Португалия #Словакия #Словения #Съвета на ЕС #Европейския парламент #Ангела Меркел #Канцлер на Германия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници