48% от сърбите искат членство в ЕС

48% от сърбите искат членство в ЕС
Все по-голям брой сърби смятат, че страната днес се е отдалечила от членство в ЕС спрямо една година по-рано, а една трета са убедени, че процесът напредва. Снимка: Deutsche Welle
A A+ A++ A

Общо 48% от сръбското население подкрепя усилията за членство в Европейския съюз, показва ново изследване, цитирано от агенция Бета.

Същевременно 33% от анкетираните се противопоставят на тази идея, показва изследването на „Ипсос Стратеджик Маркетинг", оповестено в Белград и цитирано от БГНЕС.

Все по-голям брой сърби смятат, че страната днес се е отдалечила от членство в ЕС спрямо една година по-рано, а една трета са убедени, че процесът напредва.

Повечето анкетирани, 70%, са на мнение, че ЕС ще постави нови условия за членството на Сърбия в бъдеще.

Ръководителят на делегацията на ЕС в Сърбия Венсан Дежер заяви, че е добре известно, че страната трябва да изпълни определени цели, за да се присъедини към съюза и че няма да има нови условия.

Той допълни, че мрази думата „условия”, обяснявайки, че ЕС „не въвежда условията, че Копенхагенските критерии са еднакви за всички и че проблемът с Косово трябва да бъде разрешен преди присъединяването на страната към Евросъюза".

В сравнение с предишни изследвания, процентът на хората, подкрепящи диалога Белград-Прищина, е нараснал на 51%, а 40% от сръбското население е против – факт, който Дежер определи като окуражителен.

Колкото до общото отношение към ЕС, населението на Сърбия е разделено. Само 31 на сто от анкетираните заявили, че имат положително отношение към ЕС, 36 на сто имат негативно мнение, а 31 на сто са неутрални.

#Европейския съюз #Сърбия #Белград #ЕС #Косово #Прищина #Копенхаген #Евросъюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници