Румъния плащала 5 пъти повече за снегопочистване от Финландия

Румъния плащала 5 пъти повече за снегопочистване от Финландия
За зимно поддържане през 2013 г. общо местната власт в България ще получи от държавата 19 млн. лева, докато през 2012 г. даденото по перото е 14 млн. лева. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Разходите за снегопочистване в Румъния за един километър път са пет пъти по-високи от тези във Финландия, пише във вторник вестник „Гъндул“.

Националната компания „Автомагистрали и пътища“ е предвидила тази година за договори за снегопочистване общ бюджет от около 100 милиона евро – с 40% повече, отколкото през зимата на 2011–2012 г., посочва изданието, цитирано от БТА.

Това означава, че един километър път, почистен от сняг, ще струва на румънската държава 6250 евро, като се вземе предвид, че в Румъния има около 16 000 км автомагистрали и пътища, пише вестникът.

За сравнение – във Финландия разходите за снегопочистване на мрежата от автомагистрали и национални пътища, която е общо 78 000 км, тоест 4.8 пъти повече от тази в Румъния, миналата година бяха в размер на 98 млн. евро.

Така цената за километър почистен от сняг път във Финландия е пет пъти по-нисък, отколкото в Румъния, отбелязва „Гъндул“.

За зимно поддържане през 2013 г. общо местната власт в България ще получи от държавата 19 млн. лева, докато през 2012 г. даденото по перото е 14 млн. лева, посочва „Дневник“.

Миналата зима се оказа тежка и доста общини привършиха бюджетите за снегопочистване, които се финансират и от събираната от тях такса смет.

#Румъния #Финландия #снегопочистване #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници