Поставиха временен мост между селата Богдан и Московец

Поставиха временен мост между селата Богдан и Московец
Кремена Данева, БНР
A A+ A++ A

Къща по къща оглеждат от сутринта аварийните екипи в най-сериозно пострадалите села от наводнението в Карловско Богдан и Каравелово, за да проверят за бедстващи хора. Създадена е организация за доставка на храни и вода, вече е поставен временен мост между Богдан и Московец, предава БНР.

Ситуацията днес е много по-спокойна, отколкото през вчерашния ден, заяви началникът на отбраната Емил Ефтимов, който обобщи свършеното до момента.

"По въздушен способ, авариен, са извлечени 9 души. Превозени са 17 души по въздуха, седящо болни и трима на носилка. По въздух са доставени над 800 килограма вода, храна медикаменти, за да може населението да изкара спокойно нощта.

Продължаваме сега с борбата с последствията от бедствието. Затова още снощи започнахме оглед на възможните обходи, за да можем да вържем селата от другата страна на реката – Богдан и Московец. В момента е поставено едно мостово съоръжение, проверяваме дали може да минат превозни средства по него, за да декларираме, че има официален достъп, нормален достъп до тези населени места."

Няма хора без покрив и храна, подчерта от своя страна кметът на Карлово Емил Кабаиванов. Той каза, че в общинската болница са настанени 8 души, хронично болни, евакуирани от домовете им. Очакват се две линейки, които да транспортират от Каравелово две възрастни жени.

Той допълни, че "бедствието не е само в Каравелово и Богдан, а и в Слатина".

"В Слатина има хора, настанени в кметството. Подсигурили сме легла и завивки, храна. Дано този мост, който военните поставиха, временен мост на пътя Московец-Богдан, да позволи да се, нормализира трудно бих казал, защото е временен мост, но да се възстанови движението проходимостта между Богдан и Московец."

Така и блокираните в Каравелово също ще могат да използват съоръжението, допълни Емил Кабаиванов.

В Каравелово пристигна и пловдивският областен управител, идва и екип на Българският червен кръст, очаква се и президентът Румен Радев.

В селото поражения не се виждат само в една част, която има връзка с пътя Пловдив-Карлово. 

В Каравелово текат огледи, след като аварийните екипи и журналисти успяха да достигнат до блокираните части след оттеглянето на буйните води.

Част от евакуираните снощи от наводнените къщи са нощували в кметството, други при близки и роднини в Каравелово и други населени места.

На място са пожарникари, военни, пристигна и екип доброволци.

Преди обед бяха евакуирани три жени от засегнати къщи.

Малко преди 10 часа Красимир Димитров, директор на дирекция "Помощ и превенция" съобщи как предстои евакуация на носилка на 90-годишна жена, след като тя е пожелала това.

#наводнения #Карловско

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници