Западна Европа с по-високи критерии към специалистите ни в медицината

Западна Европа с по-високи критерии към специалистите ни в медицината
A A+ A++ A

Три поредни дни в три български града се проведе изложение за работа в чужбина за лекари, лекари по дентална медицина, фармацевти и други медицински специалисти.

Като цяло тази година свободните места за медици в западноевропейските страни са по-малко. Във връзка с това критериите, на които трябва да отговарят кандидатите, са по-високи. Предпочитат се специалисти с владеене на чуждия език на ниво В2, или т.нар. good independent user, когато се отнася за английско-, немско- или френскоговорещи страни. За страни като Швеция, Финландия, където владеенето на местния език не е задължително, се предлагат безплатни езикови курсове.

В интервю за Doctor Online Богдан Ковалиу, генерален мениджър на „Кариери в бяло“, отговори на някои от въпросите, зададени на нашия сайт:

1. Има ли приравнителен изпит по специалността или български лекар специалист може да започне работа директно в западноевропейска клиника?

Г-н Ковалиу: Няма приравнителни изпити за специалистите, чиито български дипломи са издадени след 2005 година. На базата на създадените стандарти в целия Европейски съюз вие сте с пълно право да работите по специалността си, където намерите за добре. Предлагаме и работа в някои страни от Азия и Африка и в повечето от тях българските дипломи също са признати. Тази година предлагаме работа за лекари и в САЩ и тези, които кандидатстват за там, е необходимо да преминат американските стъпки за получаване на право за работа като лекар.

2. Колко дълъг е целият процес от подаването на документите при вас до започването на работа в Германия например?

Г-н Ковалиу: Ако има свободно място, което отговаря на изискванията ви и вие сте готови да заминете веднага, то възможно е да започнете работа и след седмица. Понякога превод и легализация на документите отнема повече време, до един-два месеца, но е възможно да започнете работа само с основните документи, а останалите да се дооправят впоследствие.

3. Какви специалисти се търсят най-много?

Г-н Ковалиу: Специалисти с опит. Търсят се лекари и лекари по дентална медицина от всички специалности. По-скоро трябва да говорим за конкретни места, защото всичко се определя от желанията на кандидата и това дали има свободно място, което да отговаря на тях.

4. Има ли възрастови ограничения за специалистите, които търсят работа в чужбина?

Г-н Ковалиу: Не. Както виждате, сами идват и студенти, и хора с по 30 години трудов стаж. Като цяло с предимство са завършващите медици или новозавършилите, които искат да правят специализации в чужбина. Особено ценни са младите специалисти, всяка болница търси млади специалисти с опит. За по-възрастните специалисти (над 55 години) все пак се има предвид, че самият процес на адаптация към работата и живота е по-труден и по-дълъг, особено когато чуждият език не е на добро ниво, но като цяло няма ограничения, всичко е индивидуално.

5. Споменахте за работа за лекари в САЩ. Това вълнува много наши лекари, но се знае, че процесът е дълъг и сложен.

Г-н Ковалиу: Да, за работа в американска клиника е малко по-сложно, но ние можем да ви сътрудничим. Имаме интересни предложения за лекари за работа на круизни кораби. Това определено е ново и атрактивно предложение за млади лекари, търсещи нещо различно.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници