ГЕРБ иска орден „Стара планина“ за освободителя на Кърджали ген. Делов

ГЕРБ иска орден „Стара планина“ за освободителя на Кърджали ген. Делов
Инициативен комитет, учреден от депутата от ГЕРБ Цвета Караянчева, събира подписи за удостояване посмъртно с орден „Стара планина“ на освободителя на Кърджали от турска власт ген. Васил Делов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Инициативен комитет събира подписи за удостояване посмъртно с орден „Стара планина“ на освободителя на Кърджали от турска власт ген. Васил Делов.

Учредител на комитета е областният координатор на управляващата партия ГЕРБ и народен представител Цвета Караянчева.

От неделя вечерта инициативният комитет събира подписи в Кърджали, има изпратени протоколи за събиране на подписи и в град Котел – родния града на ген. Васил Делов.

Генералът трябваше да бъде посмъртно удостоен със званието почетен гражданин на Кърджали, но общинските съветници от ДПС блокираха номинацията.

Общинският съвет в крайна сметка не одобри посмъртната номинация на освободителя, като решението бе взето с 16 гласа „за“ от страна на ГЕРБ и БСП и въздържанието на 22-мата съветници от ДПС.

„Аз съм дълбоко обидена и възмутена, кърджалийци станаха свидетели на един голям скандал. ДПС лепна голямо черно петно като венец на празника, това е възмутително и ще се тълкува тепърва“, заяви Цвета Караянчева минути след провала на гласуването в неделя.

„До последния миг мислех, че Кърджали наистина е град на толерантността, както кметът постоянно твърди, но съмнението бе посято“, подчерта още тя.

С нескрита неохота председателят на групата съветници от ДПС и бивш кмет на Кърджали Расим Муса разкри, че на инициативния комитет в последния момент е бил предложен друг вариант с настояването номинацията на генерал Васил Делов да отпадне, като бъде изготвен друг протокол.

„Предложихме да именуваме новия парк с името на ген. Делов, но не срещнахме съгласие. Няма нито едно нормално заседание на този комитет. Нашата молба точката за почетния гражданин да не влезе в дневния ред не беше приета и сега има съмнения, че ние сме против. Ние не сме против, но винаги почетният гражданин се е избирал с пълен консенсус“, посочи Расим Муса.

#Расим Муса #БСП #ГЕРБ #ДПС #почетен гражданин #Кърджали #Цвета Караянчева #ген. Васил Делов #орден „Стара планина“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници