Единият от ромите, гаврили се с велики българи, не знаел кои са на портретите

Единият от ромите, гаврили се с велики българи, не знаел кои са на портретите
Севдин Валентинов е вляво с портрета на Левски. Той дори не знаел кои са личностите от портретите, с които се гаврили заедно с двамата му съученици.
A A+ A++ A

Един от тримата ромски младежи от снимките с гаврата с портретите на велики българи - 17-годишният Севдин Валентинов, се извини за постъпката си.

„Извинявам се на цялата България," каза Севдин Валентинов пред бТВ, а в своя защита допълни, че дори не знае кои са историческите личности от портретите.

На снимките, които взривиха социалната мрежа Фейсбук през уикенда, заедно с още двама съученици Севдин позират непристойно с портретите на Васил Левски, цар Симеон I и княз Борис I.

Снимката направили на автоматичен режим с мобилен телефон преди началото на час по история, а в кабинета нямало други хора. Не знае и как кадърът е достигнал до интернет.

Младежът от село Крушари говори трудно български език, но е възпитаник на Професионалната гимназия по транспорт и обслужване „Георги Бенковски" в Добрич.

Никога не е повтарял. В един клас е – единадесети, заедно с другите две момчета от снимката, които са от Добрич.

За случая е информиран началникът на регионалния инспекторат, който в понеделник ще посети училището, а директорът е обещал да поиска среща с тримата роми и родителите им.

Междувременно снимката, която продължава да се разпространява в интернет, е на път да пренесе бунта от социалната мрежа на улицата.

Призивите държавата да се намеси и да потърси отговорност прераснаха и в търсене на саморазправа. В разнищване на случая, определен като гавра с българската история, се намесиха и партиите с националистически убеждения – ВМРО и „Атака".

Само за ден групата във Фейсбук, озаглавена „Затвор за ромите, които се изгавриха с България", събра над 2000 членове. Там бяха публикувани имената на две от момчетата и телефонният номер на единия, както и адрес, на който може да бъде намерен друг от младежите.

В социалната мрежа хората недоволстват, че властите все още не са се намесили по случая. Затова организират и „Протест срещу безхаберието на държавата към гаврата на малцинствата към националните ни символи и герои" на 27 октомври от 14:00 часа пред Народното събрание.

След като в събота от ВМРО поискаха обяснение от образователния министър Сергей Игнатов, в неделя те събират граждани на „Марш срещу безнаказаната циганска престъпност" от 18:30 часа в столичния квартал „Надежда" – на кръстовището на булевардите „Ломско шосе" и „Бели Дунав".

В задочния диалог по темата се включиха и „Атака", които в писмо до медиите заявяват, че лидерът Волен Сидеров е изпратил сигнал до главния прокурор, сезиращ го за „поредното кощунство с националната ни памет".

В понеделник националистите ще зададат своите въпроси и към вътрешния министър Цветан Цветанов и образователния министър Сергей Игнатов.

#Севдин Валентинов #ВМРО #София #гавра #история #Васил Левски #Цар Симеон Велики #Княз Борис I #роми #Добрич

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници