Общините получават 30 млн. лв. за жилища за сираци и възрастни с увреждания

Общините получават 30 млн. лв. за жилища за сираци и възрастни с увреждания
На новите места ще бъдат настанени и възрастни с физически и психически увреждания, които чакат за специализирана помощ.
A A+ A++ A

30 млн. лв безвъзмездна помощ ще получат общините за разкриване на жилища и центрове за настаняване на деца, лишени от родителска грижа, и на възрастни с увреждания.

Средствата идват от европрограма „Живот в общността" и за тях може да се кандидатства от месец ноември, предаде бТВ.

Общините може да кандидатстват по програмата в Агенцията за социално подпомагане.

Одобрените ще получат безвъзмездно между 60 000 и 300 000 лв. Срещу това трябва да разкрият защитено или наблюдавано жилище, или пък центрове за настаняване. В тях ще живеят деца лишени от родителски грижи. Към момента те са около 2400 и са настанени в специализирани домове.

На новите места ще бъдат настанени и възрастни с физически и психически увреждания, които чакат за специализирана помощ. За да получат парите, общините трябва да имат подходяща сграда с образователни и рехабилитационни услуги в близост.

Марчаево, в което живеят около 1500 души, ще кандидатства със сграда в центъра на селото - строена през 80-те, разграбена и изоставена. Кметът се надява хората да не са против идеята.

Новите жилища и центрове трябва да се появят в средата на 2013 г. До края на 2014 г. ще бъдат финансирани с европари, а след това най-вероятно ще минат на държавна издръжка.

#сираци #хора с увреждания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници